Hessel Evertse: “Dit werk is mijn leven”

Algemeen

De Telegraaf sprak de ‘NMG-TD’ – de niet meer geschorste technisch directeur – Hessel Evertse. Hij is begrijpelijkerwijs na de gerechtelijke uitspraak op vrijdag de 13e opgelucht. “Ik ben ongelooflijk blij met de uitspraak en de kwaliteit van de rechter, die de zaak feilloos heeft doorgehad. Daar wil ik het wat de ’zaak’ betreft voorlopig bij laten. In het belang van de topsport en in het belang van het roeien”, zei Evertse tegen Telegraafverslaggever Steven Kooijman.

De ‘TD’ wil er verder dus niet veel over kwijt. Dat is te begrijpen, want hij kijkt wel uit om de werksfeer van zijn kant niet negatief te beïnvloeden. Hij zegt van zijn roeibondsbaan te houden: “Dit werk is mijn leven”. Evertse wil graag door tot en met de Olympische Spelen van 2032. Of het zover komt, is de vraag. Het bestuur en zijn directiegenoot slepen de messen en hebben de stoelpoten van Evertse al zoveel mogelijk ingezaagd.

Houd NLroei open! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

De rechter merkte in zijn uitspraak al het een en ander op over de sfeer in de rechtszaal: ‘de aanwezige bestuursleden en nieuwe directeur duidelijk hebben laten blijken dat zij geen enkel vertrouwen hebben in verdere samenwerking met de teruggekeerde Evertse als technisch directeur’. En dat is toch wat curieus want die nieuwe (algemeen) directeur – Christa Grootveld – heeft slechts één week met Evertse samengewerkt. Zij trad aan op 1 april en hij werd op (goede) vrijdag 8 april in ‘sociale quarantaine geplaatst’., zoals hij zelf in de Telegraaf zijn schorsing omschrijft.

NLroei heeft het eerder aangestipt (lees hier de analyse), maar het is toch nog steeds wat opmerkelijk dat voorlopig alleen Evertse de schuld van de wantoestanden in zijn schoenen kreeg geschoven. Zo lijkt onderzoeksbureau Fijbes de rol van (voormalige) bestuurders niet te hebben getoetst en blijven de naar het buitenland vertrokken bondscoaches vooralsnog onbesproken. Maar ook zou het functioneren van bijvoorbeeld de atletencommissie in de afgelopen jaren kritisch kunnen worden beschouwd.

Niet representatief
De Telegraaf vat het zo samen: ‘De rechter noemde het amateuristische onderzoek waarin geen wederhoor is toegepast ’niet representatief’. De klachten van drie atleten aan het adres van Evertse waren ’klachten van horen zeggen’. Bovendien, zo oordeelde de rechtbank, had de onderzoeker een sturende rol door ’zelf thema’s aan te snijden die de atleet niet noemt’, om die vervolgens te kwalificeren als ernstig en intimidatie. „En zo zijn er meer voorbeelden van een sturende rol van Fijbes, die de onafhankelijkheid van het rapport niet ten goede komen.’

Paradox
De verse bondsbestuurder Hamburger begon met lovenswaardige intenties aan een cultuurverandering die tot een gezonder sociaal klimaat binnen de topsportafdeling zouden moeten leiden. “Dit was de juiste interventie op het juiste moment, meer kan ik er niet over zeggen”, zei Hamburger over de schorsing van Evertse tegen Trouw. Het is paradoxaal dat juist Hamburger door niemand minder dan de rechter wordt teruggefloten vanwege zijn omgang met een bondswerknemer.

Het complete Telegraaf-artikel is hier te lezen.