Roeibond stuurt mega-equipe naar WB Belgrado

Wedstrijden

De KNRB gaat volgende week met liefst 19 zelf gevormde boten naar Servië voor de eerste wereldbekerwedstrijd. Daar komen nog eens zes ploege bij die op eigen initiatief naar Belgrado mogen afreizen.

Tussen de 19 boten zitten overigens wel een aantal dubbel startende atleten. Zowel de mannen als de vrouwen doen mee met een acht, waarvan de roeiers ook in een ander boottype aan de start verschijnen. Zo vullen twee mannenviertjes (Rienks/Rienks/Makker/Mantel en Van den Ende/Knab/De Graaf/Ritsema) het grootste nummer. De voormalige vrouwenstuur Dieuwke Fetter heeft de stuurkabels in handen.

ToHoud NLroei open! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!


Bij de vrouwen lijkt men gezien de namen gekozen voor een snelle combinatie waarbij ook scullers aantreden. Olympische vice-kampioenen Veronique Meester en Ymkje Clevering zitten in de boot met scull-coryfeeën Roos de Jong en Laila Youssifou. Daarnaast is naast oudgediende Marloes Oldenburg gekozen voor nieuwer talent met Dieuwertje den Besten, Benthe Boonstra en Maartje Damen. Ook de stuurvrouw is nieuw. Het gaat om Aniek van Veenen die normaal gesproken bij Orca in Utrecht actief is.

Kleine nummers
Opvallend genoeg zitten de eerder genoemde Meester en Clevering dit keer niet samen in de tweezonder maar proberen zij een nieuwe dubbel uit. Hetzelfde geldt voor De Jong en Youssifou. Karolien Florijn, die bij de door de bond gehouden trials in januari veel indruk maakte, mag het in de skiff proberen. Hetzelfde geldt voor de ervaren Lisa Scheenaard en herintreder Karien Robbers. Martine Veldhuis – die de laatste maanden net als Meester co-schappen liep – treedt aan in de lichtgewicht skiff.

Dubbelvier
De andere roeisters uit de acht starten in verschillende tweezonders met Hermijntje Drenth en Tinka Offereins nog in een extra boot. Ook is er een dubbelvier met Nika Vos, Ilse Kolkman, Tessa Dullemans en Bente Paulis. Saillant detail is dat deze boot in precies dezelfde samenstelling deelnam aan de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar van Sarasota (2019).

Kampioenen
Bij de mannen is de combinatie van Stef Broenink en olympisch dubbelvierkampioen Koen Metsemakers opvallend. Beiden trainden in het najaar en de winter op een lager pitje maar zijn nu dus weer terug. Melvin Twellaar krijgt na zijn indrukwekkende skiffprestaties de mogelijkheid iets te laten zien op het hoogste niveau. Abe Wiersma kan als nieuwe kartrekker van een dubbelvier worden gezien. Achter hem zitten straks Jacob van de Kerkhof, Jan van der Bij en Finn Florijn.

Eigen boten
In de dubbeltwee nemen Metsemakers en Broenink het onder andere op tegen het jonge talent Guus Mollee en Guillaume Krommenhoek. Laatstgenoemde zijn laatste partner Niki van Sprang is ook weer terug en zit in de tweezonder met Lennart van Lierop. Opvallend aan de ploegen die op eigen gelegenheid een startbewijs verkregen zijn de lichtgewicht skiffeuses Phaedra van der Molen en Tosca Kettler. Zij deden niet mee aan de trial van vorige week op de Bosbaan. Hetzelfde geldt voor de vierzonder van Pieter van Veen, Eli Brouwer, Wibout Rustenburg en Daan Vos de Wael.

Hier is de gehele uitzendbrief te lezen. Saillant detail is dat Hessel Evertse ook in de begeleidingsstaf is opgenomen. Vorige week vrijdag werd door de rechter zijn schorsing opgeheven.