René Mijnders: “In de middag was het water als een spiegeltje”

Algemeen

Nadat hun race vanwege de harde wind werd afgelast, besloot de Holland Vier gisteren om op het einde van de middag alsnog te gaan trainen. “Het water was toen prima, als een spiegeltje”, zegt coach René Mijnders.

De wind die vanaf de vroege ochtend door Rio raasde was heftig. In de straten waaide het stof hoog op, parasols en prullenbakken vielen om en op het Olympische roeiwater stonden de schuimkoppen op de golven. Al vroeg was duidelijk dat het een lastige dag zou gaan worden. Reden voor de FISA om het programma op te schorten. “En terecht”, vindt Mijnders.

Trainingen
Ter voorbereiding op de race ging de mannen vier-zonder in de vroege ochtend al het water op. “We mochten toen maar vijfhonderd meter roeien”, vertelt de coach. “De omstandigheden waren bar en boos. Het is goed dat de races niet zijn doorgegaan.” Maar toch was het een nuttige training. “We leren er wel van waar we de accenten moeten leggen bij onstuimig water.”

Onvoorspelbaar
De voorspellingen in de Braziliaanse stad lopen geregeld uiteen met de werkelijkheid en het waait ook niet per definitie de hele dag. Dat maakt het weer lastig voorspelbaar. “Vaak komen de voorspellingen niet uit of ze komen half uit. Maar in de middagen is het water tot nu toe prima. We hebben echt een goede tweede training gehad”, zegt Mijnders.

Afwachten
De mannen hadden ten opzichte van andere roeiers het voordeel dat hun race pas aan het einde van het dagprogramma gepland stond. “We wisten daardoor vrij ver van tevoren dat we niet zouden starten. Toen de races werden uitgesteld zaten we nog rustig in ons appartement vlakbij de baan om af te wachten wat er zou gebeuren.”

Mindset
De roeiers gingen volgens Mijnders goed om met de beslissing dat de race een dag verzet is. “Het is een dag waarop je opstaat met het gevoel dat je alles moet geven. Nu moeten ze dat een dag verzetten, dat is vooral een kwestie van ‘mindset’.” In het schema van vandaag starten de mannen een uur later dan gisteren. “We gaan opnieuw vroeg in de ochtend trainen. We spelen in op het weer en kijken of we nog wat moeten doen aan de boot om de golven buitenboord te houden”, aldus Mijnders.

Spoken
Of het vandaag en de komende dagen opnieuw winderig wordt is lastig te zeggen. Afgaande op de lokale weersvoorspelling gaat de wind in de komende dagen afnemen, maar steekt er vandaag opnieuw een wind op. Die zal wel wat minder fel zijn dan gisteren. Ook zal de wind gaan draaien gedurende de dag. “In de eerste instantie zouden we de wind volgens de voorspelling schuin mee hebben, maar later dwars vanaf bakboord”, voorspelt Mijnders. Tot aan de start zal het spannend blijven hoe het daadwerkelijk uitpakt. “Het kan meevallen en het kan gaan spoken.”