Scholieren roeien 300 kilometer in zelfgebouwde boot

Algemeen

Zowel in Nederland als in Duitsland ligt een plaats met de naam Altena. Om beide plaatsen over het water te bereiken moet een afstand van zo’n 300 kilometer worden afgelegd. Een groep scholieren van het Willem van Oranje College in de Brabantse plaats besloot dit roeiend te gaan doen. En dat is nog niet alles: zij doen dit in een zelfgemaakte boot.

Leerlingen zijn samen met een paar botenbouwers en roeiers uit het dorp aan de slag gegaan met hun eigen boot die ook op zee kan varen, zo meldt Omroep Brabant. Het schip wordt gebouwd naar Schotse stijl onder leiding van botenbouwer Aart van Beem. Hij leert ze hoe ze zo’n gevaarte moeten bouwen in het kader van praktijkonderwijs. De boot heeft een lengte van 6,67 meter en een breedte van 1,79 meter. Het drijfvermogen is liefst 400 kilo.

Fusiegemeente
De roeiers in de boot gaan honderden kilometers rivier trotseren. Dit idee kwam tot stand door de fusie van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem tot de fusiegemeente Altena. In het voorjaar zijn er verkiezingen. Met de tocht willen de leerlingen ook geld ophalen voor een goed doel. Zij hebben hiervoor Edukans gekozen, dat onderwijs regelt aan kinderen in ontwikkelingslanden.

Sollicitatie
Nu is er nog de vraag wie de tocht gaat maken. In de boot nemen straks vier roeiers plaats. “We hebben een soort sollicitatieprocedure opgezet, daar kunnen leerlingen op reageren. Maar ook beargumenteren waarom ze mee willen roeien”, zeggen leerlingen tegen Omroep Brabant. De tocht gaat stroomafwaarts, van Duitsland naar Nederland. Volgend jaar zomer vindt de tocht plaats.