Development: “We komen om te winnen en om tweede te worden”

Algemeen

De eerste overwinningen in de developmentvelden zijn een feit. Daarmee is er een eerste tussenstand. De lichte mannenvier van Nereus is heer en meester en valt op. “We komen om te winnen”, zegt coach Quirijn Knab.

Met deze succesvolle Nereusploeg lijkt er bij licht een einde te komen aan twee jaar Lagafominantie. De bordeauxrode Amsterdammers wonnen twee keer op rij glansrijk met ongeveer zeven seconden voorsprong. “We hadden wel de verwachting om te winnen, maar daarnaast deed de andere vier goed mee door in de a-finale te belanden”, vertelt Knab over de Damen. Zijn lichte groep roeiers bestaat uit twee vieren en een tweezonder.

Voorbereiding
Ter voorbereiding hadden de ploegen de Varsity gestart. “Dat ging goed”, blikt Knab terug. “Maar toch was de Hollandia spannend omdat we nog niet een precies beeld van de kracht van de tegenstand hadden. Aan de Damen begonnen we wat dat betreft relaxter.” Behalve een winnende vier, deden de andere vier en de tweezonder het beter dan eerst. “En dat zegt iets over de progressie die we maken”, vindt Knab. De twee blikte en de vieren roeiden beide a-finale.

Gelukje
Van de Nereusmannen is iedereen tweedejaars, op twee derdejaars en een oud-junior na. “Het is positief dat we zo’n jonge groep hebben”, zegt de coach. “Ze zijn onbevangen en dat helpt. Ze hebben er zin in. Ook hebben ze enorm goed leren roeien in hun eerste jaar, dat is een gelukje.” Per wedstrijd wordt bekeken wat de beste bootformatie is. “We hebben geen team a, b, of c, het is een groep en zo zien ze elkaar ook.”

Henley
De ploeg start een wedstrijd om te winnen, welke vier maakt Knab niet uit. “En de andere moet tweede worden”, voegt hij eraan toe. Maar de uiteindelijke doelen liggen hoger. “Het klassement winnen lijkt me gezien de prestaties van nu een realistisch doel”, vindt Knab. Maar de mannen zelf willen naar Henley. “Als je ze een vinger geeft, nemen ze de hele hand. Ze mogen in Henley starten als ze hard genoeg gaan in de acht. De komende wedstrijden gaan we dat waarschijnlijk op zondag oefenen.”

Papieren
Ook bij de zware mannen is het Nereus dat de beste papieren heeft met achttien punten in totaal. De zware vrouwen van Skøll voeren hun puntenlijst aan en in het klassement van de lichte vrouwen is Triton de koploper. Daarbij is niet meegenomen dat het slechtste resultaat mag worden weggestreept. Deze regel geeft voorlopig een scheef beeld na slechts twee meetellende wedstrijden.