Juryvoorzitter Rotterdam: “We zijn tevreden en horen goede geluiden”

Algemeen

“We hebben een heel ervaren team rondlopen“, vindt juryvoorzitter Tom van der Lelij halverwege de laatste dag bij de Willem-Alexanderbaan. “We zijn tevreden, horen goede geluiden en naar het einde toe merk je dat het steeds soepeler gaat lopen.”

Van der Lelij zelf kent de Rotterdamse baan goed in het decor van een internationaal roeitoernooi. Bij de WK-week in 2016 was hij eveneens in touw als juryhoofd. Met twee portofoons om zijn nek, een telefoon in de aanslag en een dik smoelenboek voor zich, leidt hij een groot team dat zich inzet voor een goed verloop van de races.

Banenwissel
Zondagmiddag was een banenwissel aangekondigd vanwege de aanhoudende wind die recht op de baan staat. “De zogenoemde fairnesscommissie bekijkt steeds of de baan eerlijk is. Ik geloof dat dit het geval is. Uit voorzorg worden dit soort maatregelen genomen, ook om kritiek te voorkomen.”

Implementeren
Die voorspelling ten aanzien van gelijkwaardige omstandigheden kan goed worden gedaan, vindt hij. Van der Lelij: “We weten goed hoe deze baan op de wind reageert.” Met name afgelopen vrijdag moesten er daarom lastige beslissingen worden genomen. “Het is lastig omdat je weet dat er veel mensen naar kijken. Je neemt met een kleine groep een besluit. Je probeert een goede inschatting van de risico’s te maken.” In de ochtend was er onweer, maar het weer bleef tot 14.00 uur instabiel. “Toen konden we bijna van start. Maar de FISA zag de wind toenemen, dus we gingen over op time trials. Ik denk dat we dat vervolgens als organisatie goed konden implementeren.”

Kritiek
Zo verliep het op vrijdag. “Er zijn altijd mensen die kritiek hebben, maar van het merendeel van de roeiers heb ik positieve geluiden gehoord”, benadrukt de juryvoorzitter. “Het handige aan een ervaren team is dat wijzigingen vervolgens makkelijk worden opgepakt door een organisatie. We hebben korte lijntjes en je communiceert relatief makkelijk met korte overdrachten.” 

Communicatie
“Je weet wat je te doen staat”, vervolgt Van der Lelij. “De kamprechters, de boten en de commentaarauto moeten bijvoorbeeld zo snel mogelijk een goede loting hebben, anders wordt het een rommeltje. Er moet het nodige gebeuren, maar met weinig woorden kunnen we beslissingen bekendmaken.”

Critici
Toch waren er critici met vraagtekens bij de geschiktheid van de Rotterdamse roeibaan. “Het blijft een buitensport, een factor het weer hebben we niet in de hand”, zegt Van der Lelij. “Dus er is een kans op situaties die wat minder eerlijk zijn. Wat wij moeten doen, net als de fairnesscommissie, is daarop besluiten nemen. Ik vind het prima als we kritiek krijgen, maar doe dat in overleg. Het is makkelijk om kritiek te leveren, maar denk dan ook mee in oplossingen”, nodigt hij uit.

Verfijnen
“In het Nederlandse roeien zijn we volgens mij het verst in de wereld als het gaat om het creëren van eerlijke omstandigheden en het nemen van besluiten daaromtrent”, zegt Van der Lelij. Hij haalt onder meer een discussie aan naar aanleiding van de Hollandia over het vooraf nemen van besluiten. “We weten goed hoe banen reageren, daar zijn we al jaren mee bezig. Dat resulteert in eerlijkere wedstrijden. Dat zien we ook in de reactie van roeiers, ze zijn veel stiller. Maar we werken daar nog steeds aan en zijn dat aan het verfijnen.”

Preventief
Van der Lelij vindt dat niet te snel vooraf tot allerlei wijzigingen moet worden besloten. “Ik heb moeite met het preventief verschuiven van de beste ploeg naar de beste baan, als het nog niet aan de orde is moet je dat niet te snel doen. Dat is slecht voor de beeldvorming van een baan. Ik heb zelf het idee dat toen de beslissing werd genomen, de wind al af aan het nemen was.”