EK: goud voor Oekraïne, 2 x zilver + 2 x brons voor Nederland

Algemeen

Nederland heeft goede zaken gedaan bij de eerste finaledag van de Europese kampioenschappen. Goud was niet voor oranje weggelegd, maar heel ver weg waren de eerste plaatsen over het algemeen niet. Zo bleef de Holland Acht in het kielzog van de gouden boot. Misschien werd de meeste opmerkelijke prestatie geleverd door de vrouwendubbelvier van Oekraïne. De bemanning is feitelijk al een jaar op de vlucht, maar werd bij dit EK kampioen. Nederland moest genoegen nemen met twee zilveren en twee bronzen medailles. Vanochtend plaatsen zich nog drie Nederlandse boten voor de finales van morgen.

Mannen: brons en zilver
De Nederlandse mannendubbelvier is terug op het podium, maar de Poolse wereldkampioenen waren de olympische kampioensboot bij dit EK (nog) de baas. Hun voorsprong bedroeg driekwart bootlengte op het oranje vlaggenschip van Tokyo. Italië werd in dit veld derde. De Holland Acht ging geweldig. Onder leiding van stuurvrouw Dieuwke Fetter ging het achttal gelijk voorin mee en trok met de Britten en de Roemenen het veld uit. In een zinderende eindstrijd moesten de Britten de Roemenen voorbij laten gaan, maar de eilandbewoners kwamen op de finish weer aan de leiding. De Holland Acht werd derde, op een taft van de winnaars, daartussen zaten dus nog de Roemenen.

Vrouwen: zilver en brons
De Nederlandse dubbelvier van de vrouwen ging ijzersterk en bleef goed bij de superieure ploeg uit Oekraïne. De Britse quadruple werd op meer dan een bootlengte derde. De vrouwenvierzonder werd na een snelle start beloond met brons, achter Roemenië en de Britten. Oranje bleef vlak voor de sterk sprintende Denen. Voor deze ploegen bleven de Britten – met de herintredende olympisch kampioen Helen Glover aan boord – en de Roemeense vrouwen buiten bereik. Met een venijnige sprint gingen de Roemeense roeisters erop en erover bij de Britse vrouwen.

Halve finales: drie van de vier boten door
Karolien Florijn maakte aan iedereen weer glashelder de beste roeister van Europa te zijn. Met een flinke voorsprong in ruimschoots de snelste dagtijd stelde zij haar startbewijs veilig voor de titelstrijd van morgen. Lennart van Lierop werd keurig derde achter regerend wereldkampioen Zeidler en olympisch kampioen Ntouskos. Dubbelaars Melvin Twellaar en Stef Broenink waren de beste in hun halve finale, waarbij de olympische én wereldkampioenen uit Frankrijk met een vijfde plaats hard onderuit gingen. Krommenhoek en Wiersma werden vierde en hadden een tegenstander teveel voor zich om naar de medaillestrijd door te mogen.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.