WKvlootschouw: stuurt Wiersum Braas en Steenman naar overwinning?

Voorbeschouwing

Maandag komen de WKroeiers in de niet-olympische disciplines voor het eerst in actie. Nederland doet mee in vijf van de zeven nummers. NLroei loopt ze één voor één langs.

Twee met stuurman
De meeste ogen zijn gericht op Mitchel Steenman en Roel Braas. Na een mislukt olympisch avontuur moeten zij zich snel weer opladen. Afgelopen woensdag zaten zij nog in de zogenaamde ‘loservlucht’ van sportkoepel NOC*NSF terug naar huis en het is onbekend hoe snel zij de twee-met-stuurman met Peter Wiersum aan de praat kunnen krijgen. Zeker nu ze een flinke teleurstelling weg te roeien hebben.

In een veld van vijftien inschrijvingen zijn op de Bulgaren en Italianen na geen olympische roeiers te vinden. Vincenzo Capelli en Mario Paonessa waren zich al in de twee-met aan het voorbereiden op de WK, maar werden plots in de acht naar Rio gestuurd toen de Russische ploeg wegens de bekende dopingperikelen werd uitgesloten. Beide roeiers hebben een flinke dosis ervaring aan boord en Capelli was in 2011 al eens wereldkampioen in dit nummer.

Ook de Britten met Callum McBrierty en Oliver Cook zijn geduchte tegenstanders. Eerstgenoemde viel wegens een blessure in Luzern nog succesvol in bij de prioriteitsboot van de Britten, de vier-zonder. Ook met hem werd de overwinning binnen gehaald. Outsider is de Verenigde Staten dat met Thomas Peszek al veel eremetaal in de boot heeft. Rusland stuurt – ondanks het feit dat haar beste roeiers in Rio niet in actie mochten – enkel mannen zonder smet op het blazoen.
Lichte vrouwenskiff
Een andere Nederlandse Rio-ganger die in actie komt is Lisa Wörner in de lichte vrouwen skiff. Zij dankt deze plek aan haar reserverol voor het olympisch gouden koppel van Ilse Paulis en Maaike Head, want tegen Marieke Keijser die nu bij het U23-toernooi meedoet, kan ze (nog) geen vuist maken. Bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Poznan eindigde Wörner op de zesde plaats.

De vrouwen die in Polen sterker waren zijn op Keijser na in dit veld ook allen van de partij, waaronder wereldkampioen Zoe McBride, die ook al het fabelachtige wereldrecord van 7:24,46 op haar naam heeft staan. Winnares van Luzern Anja Noska (Duitsland), de Zweedse Emma Fredh en Aja Runge Holmegaard uit Denemarken zijn de andere belangrijkste podiumkandidaten. En let ook op ‘onze’ Belgische troef Eveline Peleman, de wereldkampioen uit 2014 die dit jaar nog weinig in actie kwam.
Lichte mannenskiff
Reserve van de lichte mannen, Bart Lukkes, vertrok niet naar Rio en kon zich in Nederland voorbereiden op de WK. De laatste weken deed hij dat gezamenlijk met juniorenskiffeur Bram Schwarz en hopelijk heeft dat de vorm wat kunnen aanscherpen want bij de Slotwedstrijden moest hij nog zijn meerdere erkennen in U23-skiffeur Lennart van Lierop.

De toppers in dit veld komen uit het oosten van Europa. Lukas Babac uit Slowakije is Europees kampioen en de Kroaat Luka Radonic won in Luzern. Zilver bij de vorig WK werd behaald door de Sloveen Rajko Hrvat en de Serviër Milos Stanojevic pakte daar het brons. Meest inspirerende deelname maar ook zeker kanshebber is olympiër Paul O’Donovan. Samen met zijn broer pakte hij in Rio verrassend het zilver en werd daarna bekend door een hilarisch interview. In Rotterdam wacht hem een zware uitdaging, want de Ier start een dubbel toernooi en komt ook uit in de onder 23-categorie.

Lichte mannendubbelvier
Naast deze toppers stuurt de equipe ook twee talentontwikkelingsboten. De lichte dubbelvier met Just van der Endt, Berend Mortier, Sander van Dijk en Ward van Zeijl kwam bij de Holland Beker en in Poznan al in actie en weet dat het enkele van de twaalf ingeschreven boten zoals de Zweden kan hebben.

Frankrijk is in dit boottype wereldkampioen, maar ook Groot-Brittannië is een grote kanshebber. Griekenland trainde tot drie weken terug in dit boottype, maar mocht door de Russische boycot alsnog naar Rio en behaalde daar zeer verrassend de finale. Wellicht is dat een opmaat naar meer.
Vier zonder stuurvrouw
Van de vier met Kyra de Vries, Annemarie Bernhard, Willeke Vossen en Jocelyn Spruit kan niet al teveel verwacht worden. Een aantal ervaren kandidaten voor deze ploeg bedankte voor de eer, waardoor de ervaring in deze boot bijzonder beperkt is. In een veld van zeven boten zal een finaleplaats het eerste doel zijn.

De Verenigde Staten legt een boot met louter wereldkampioenen aan de start en is de topfavoriet in dit veld. Maar ook de Britten hebben een ijzersterke boot geformeerd. Duitsland plaatste geen acht voor Rio en heeft de beste boordroeisters in een vier gezet. Deze won al de wereldbeker in Poznan.

©NLroei, 20-8-2016