Voorbeschouwing WK onder 23 jaar: meerdere kanshebbers

Voorbeschouwing

Vanaf vandaag gaan acht Nederlandse ploegen van start bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar. De nationale equipe mikt in het Bulgaarse Plovdiv met name op medailles in beide dubbelvieren.

Zeker de bezetting van de mannen quadrupple liegt er niet om. Slagman Wietse Morreau is nog steeds officieel lid van de bondsequipe van Eelco Meenhorst en waar hij vorig jaar bij dit titeltoernooi nog koos voor de skiff, aast hij nu op succes in een grotere boot. En dat is niet voor niets, want met de jonge talenten Lucas Keijzer en Jelle Bakker liggen er zeker kansen. Gyaan Erik Talens is de enige relatief onbekende naam in deze ploeg. Hij roeide zich bij afgelopen NK in de skiff in de kijker en verdiende zo een plek in de prioriteitsboot. Het is bij dit soort toernooien nooit zeker wie de grootste concurrenten zijn, maar in eerste instantie lijken vooral de grote roeilanden Italië en Duitsland sterk.

Wereldrecord
Toch was het bij afgelopen Holland Beker vooral de vrouwen dubbelvier die indruk maakte met een tijd die slechts 0,06 seconde langzamer was dan het wereldrecord. Nederland is de huidige wereldkampioen (en wereldrecordhouder) in deze discipline, maar van die ploeg is nu alleen Vera Sneijders van Thêta over. Grote rol in de hoge snelheid speelt slagvrouw Phaedra van der Molen, die vorig jaar al als lichtgewicht skiffeuse indruk maakte en nu net terug komt na aan jaar studeren in Princeton. Met de zogeheten bondsmeetrainer Claire de Kok van Njord en het jonge talent Jente Jongsma (Nereus) lijkt een podiumplek het minimale doel.

Van Velden/Lycklama
Ook de lichtgewicht dubbeltwee van David van Velden en Hidde Lycklama is een serieuze kanshebber voor eremetaal. Vorig jaar roeide het duo, dat dit jaar samen in Princeton studeerde, een goed toernooi maar kwam in de finale net te kort voor een medaille. Met deze ervaring in de zak en nog steeds snelle tijden die ze samen roeien, zorgen ervoor dat ze ook nu op het lijstje gegadigden staan. Italië, Ierland en Spanje lijken de beste andere ploegen.

Lichtgewicht vrouwen

Een medaille is ook haalbaar voor de lichtgewicht vrouwen dubbelvier, puur en alleen al door het feit dat er slechts vier boten ingeschreven staan. De ploeg met Martine Kamminga, Hanne Snijders (beiden Proteus-Eretes), Hannah Jonker (Skadi) en Hannah Otterloo (Njord) is op eigen gelegenheid samengesteld en moest een bepaalde tijd varen om uitgezonden te worden. Na een sterk optreden bij de Holland Beker kregen zij een ‘go’ van bondscoach Blink. Italië en Duitsland zijn de ploegen om vooral rekening mee te houden.

Tweezonder
Een ploeg die zomaar eens kan verrassen is de tweezonder van Noortje Wilms en Linn van Aanholt (Thêta/Skadi). Niet alle races van deze twee zijn tot nu toe vlekkeloos te noemen – een van de roeisters moest aan het begin van de selecties omboorden – toch zijn het rake klappen die het duo kan uitdelen. Bij de wedstrijden in Henley maakten ze in elk geval indruk op de internationale concurrentie. Ook de dubbeltwee van Lotte Jansen (Laga) en Amerika-ganger Isabel van Opzeeland hoopt op een uitschieter.

Achten
Beide achten staan in prioriteit achter de dubbelvieren, maar iedereen weet dat als een acht klikt het individuele niveau van de roeiers van ondergeschikt belang is. De vrouwenboot kwam wat moeizaam op gang maar lijkt na een gehele revisie en import van vier roeisters uit Amerika (Iris Klok, Fien en Lotta van Westreenen, Minou Bouman) een stuk beter op snelheid. Bij grote concurrent Verenigde Staten zit de halve Nederlander Hannah Heideveld aan boord. Zij won vorig jaar ook de wereldtitel.

Morreau
Bij de mannen kwam er ook nog versterking van twee ‘Amerikanen’, Willem Stoop en Robert Pluymert. Zij zitten meteen achter slagman Tomba Morreau (het jongere broertje van Wietse uit de dubbelvier). De kans op een medaille is hier niet mega groot, met name omdat Groot-Brittannië en Australië bijzonder sterke boten sturen en ook de Verenigde Staten in dit veld traditioneel sterk zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Roemenië en Duitsland.

De wedstijden gaan vandaag om 10:00u Nederlandse tijd van start. De eerste Nederlandse ploeg is de W2- om 10:30u. De LW4x (10:50u) en W4x (11:00u) komen ook vandaag in actie. De andere ploegen gaan donderdag pas van start. De wedstrijden zijn hier live te volgen. Ook zijn daar de startlijsten en uitslagen te vinden.