Isabelle Jacobs coacht voor USA: ‘maar ik ga niet door tot mijn pensioen’

Interview

Een bekende coach op een botenterrein in de buurt van dubbeltweetjes. Het lijkt een vertrouwd beeld bij een toernooi van World Rowing, maar toch klopt er iets niet. Er stond jarenlang een oranje leeuw met een roeiriem op de kleding van Isabelle Jacobs, nu heeft ze een kledingset van USA-rowing. Want ze coacht Amerikaanse scullsters.  Maar was zij niet aan het afstuderen? NLroei vroeg aan haar hoe dat zit.

Jarenlang maakte zij deel uit van de coachstaf van Josy Verdonkschot en begeleidde scullboten. Zo was ze nauw betrokken bij de topprestatie in Tokyo van dubbelaars Lisa Scheenaard en Roos de Jong. Dat duo won brons bij de Olympische Spelen. Jacobs zat vanwege een coronabesmetting toen in het zogenaamde Hotel Corona.

Kort na de spelen werd Verdonkschot ondanks drie olympische medailles – waarvan twee dicht bij goud – door de Nederlandse roeibond de oranje tent uitgewerkt. Hij verraste echter met een nieuwe betrekking: technisch directeur van de USA-roeibond.

Ondertussen had Jacobs de coachklok en megafoon aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen. “Vanaf 2017 was ik nauw bij het roeien van de bondsequipe betrokken, het werd na Tokyo tijd om mijn masterstudie Maritieme techniek af te ronden. Ik vind verbrandingsmotoren heel interessant, en ben zelf met een onderzoek bezig naar de geschiktheid van een mengsel van ammoniak en waterstof als brandstof. Dat zou een oplossing kunnen zijn om met duurzaam geproduceerde brandstof de fossiele te vervangen”, zegt Jacobs.

PhD
Vorig jaar dook Jacobs al even bij de WK op. Het ging eigenlijk om een soort vakantiebaantje. “Josy had me gevraagd of ik voor een korte periode beschikbaar was. Dat was ik. En ik vond het erg leuk om eens in de Amerikaanse keuken te kijken. En scullsters te helpen.”

De samenwerking beviel goed en werd dit seizoen voortgezet. “In de aanloop naar Varese was ik betrokken bij de lichte en zware vrouwendubbels. Dat was goed te combineren met het onderzoek, en ik hoefde er ook niet langere tijd voor naar Amerika.  En gelukkig gaat het afstudeeronderzoek aan de technische universiteit Delft goed, naar verwachting krijgt het een vervolg want in september hoop ik aan een PhD te beginnen. Dan werk ik mee aan het AmmoniaDrive-project.”

Scheenaard
In Varese roeiden haar ploegen keihard. De lichte dubbel van Sechser & Reckford zat minder dan een tiende van een seconde achter de winnende Britten die tijdens het toernooi het wereldrecord aanscherpten. Haar zware dubbel – Wagner & Vitas zat ook al op minder dan een tiende van een goud. Dat werd voor de Amerikaanse neuzen gekaapt door de Chinezen. Die ploeg won later in Luzern brons en zat voor de Nederlandse dubbel van Nika Vos en Jacobs’ voormalige pupil: Lisa Scheenaard.

“Het is natuurlijk best gek om elkaar te zien op een toernooi, maar wel bij een andere equipe te horen. Aan de andere kant voelt het toch vertrouwd. Of ik erna weer fulltime ga coachen? Dat lijkt mij uitgesloten. Begrijp me goed: ik vind coachen heel leuk, vooral om mensen verder te helpen. Maar ik heb geen grote ambities op dat vlak, zeker niet om bijvoorbeeld hoofdcoach te worden. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat tot mijn pensioen te doen. Wat dat betreft ga ik veel liever in de maritieme wereld aan de slag”, aldus Jacobs.