Mark Emke: “De ‘roei-intelligentie’ van de Holland Acht is toegenomen”

Interview

De roeiers van Mark Emke keerden afgelopen week terug van een trainingskamp in Oostenrijk. De bondscoach bracht via de autobahn zelf de boten weer naar de Bosbaanloods. Hij blikt terug. En vooruit.

Slapen op hoogte, trainen op een lager gelegen meer. Dat is al een paar jaar het recept waarmee de mannenequipe zich prepareert voor het eindtoernooi van het seizoen. Op 9 september brandt de WK in het Bulgaarse Plovdiv los.

Het was een seizoen waarin een wisseling van de wacht heeft plaatsgevonden. Routiniers Meylink, Braas en later Lücken kapten ermee. Een aantal getalenteerde ex-junioren dat in de Verenigde Staten studeert, vloog letterlijk het keurkorps van Emke in. 

Stoelendans
Halverwege het seizoen ontstond er een formidabele stoelendans, maar lukte het niettemin om op internationaal niveau te presteren. Beide vieren en de acht stonden op het erevlot. Mindere prestaties waren er ook. 

Oorzaak
“De boordvier presteerde bij de EK teleurstellend. En het gekke is, het is onduidelijk waaraan het lag. In de voorwedstrijd ging het nog perfect, de finale liep niet. Mogelijk was er iets mis met een riem van slag Bram Schwarz, dat wordt momenteel nog uitgezocht”, aldus Emke.

Ingehaald
Niet is uit te sluiten dat het ook gewoon een gevalletje van wisselvalligheid kan zijn. De topformaties van Emke ontberen namelijk alle drie een winter van samen kilometers varen, wat een zekere grilligheid in de hand kan werken. Dat is gedeeltelijk ingehaald in Obertraun (archieffilmpje). Op het plaatselijke bergmeer van ruim zeven kilometer lang werd de afgelopen weken getraind. “Ideaal, we kunnen onder prachtige omstandigheden ongestoord kilometers maken. Dat is perfect om bijvoorbeeld de catch scherper te maken.”

Gelijkwaardig
Emke focust zich voornamelijk op de vier, Eelco Meenhorst richt zich op de scullers en René Mijnders coacht de Holland Acht. De dubbelvier, de vierzonder en de acht zijn aan elkaar gewaagd. “Op het einde van het kamp hebben we de drie ploegen tegen elkaar laten varen, uit die test bleek dat ze relatief even snel zijn. Of wellicht allemaal even langzaam”, lacht Emke. “Maar de komende weken zal duidelijk worden hoe goed iedereen zal gaan herstellen van het pittige trainingskamp. Dan zal blijken hoe het kamp werkelijk is geweest. Ik ben in elk geval positief over wat ik in Oostenrijk heb gezien.”

Slimmer
De voormalige lichte international en jeugdroeier van RIC is uitgesproken over de Holland Acht, die won met de deels verjongde bemanning volgens de oefenmeester aan ‘roei-intelligentie’. “Daarmee bedoel ik dat er beter als collectief een plan wordt uitgevoerd. Slimmer dus. Het percentage ex-jeugdroeiers aan boord is ten opzichte van de afgelopen jaren wat gestegen, en ook dat vertaalt zich een efficiëntere roeibeweging. Ze hebben een heel goed gevoel hoe ze met een riem moeten omgaan.”

Startsnelheid
En de nieuwe Holland Acht blijkt opeens vanaf de start voorin te kunnen liggen, dit in tegenstelling tot de vorige olympische editie die het maar al te vaak moest hebben van de eindsprint. De verbetering is volgens Emke niet alleen de verdienste van slag Robbers, maar van het complete collectief. “Ze voeren uit wat is afgesproken. Als ze in het begin voorin willen liggen, dan gaan ze er met z’n allen voor. Als daarbij de tweede kilometer nog beter wordt uitgevoerd, doet de Holland Acht mee voor goud”, zegt Emke vastberaden.