Verdonkschot wil eind juli olympische ploegen rond hebben

Interview

Voor vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot kwam de coronacrisis precies op het moment dat hij de laatste hand wilde leggen aan zijn olympische boten. Met het uitstellen van de Olympische Spelen moest ook hij zijn programma aanpassen. Het streven is nu om eind juli de ploegen rond te hebben voor het EK in Poznan, begin oktober.

Met uitzondering van de nog voor de spelen te plaatsen boten als de acht en de tweezonder moeten deze boten dan ook dezelfde zijn als die een jaar later in Tokyo zullen varen. “Je kan de ploegen ook na komend EK weer overhoop gooien, maar dan hebben de roeisters onzekerheid van september 2019 tot maart volgend jaar. Dat is ongewenst”, stelt Verdonkschot.

Versterk NLroei. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt!

Souwer

Een uitzondering wordt gemaakt voor routinier Sophie Souwer. De roeister van Gyas was de laatste jaren vaste kracht in de succesvolle dubbelvier, maar moet voor haar registratie als verloskundige genoeg uren maken. Om die reden doet zij nu niet mee voor het EK en zal zij zich vanaf januari weer bij de groep voegen. “We zien op dat moment wel of en voor welke boot ze een versterking kan zijn. Dat zou ook een boordboot kunnen zijn. Tot dan blijft ze wel gewoon onderdeel van de groep.”

Prioriteitsboot

De komende twee maanden wil Verdonkschot zijn vier al geplaatste boten definitief maken. Voor de dubbelvier en de dubbeltwee komen de vijf roeiers (Beukers, Jansen, Van Rooijen, Scheenaard en De Jong) die afgelopen seizoen in deze boten zaten in aanmerking, plus de op het afgelopen WK verrassend sterk presterende skiffeuse Laila Youssifou. Zij varen momenteel voornamelijk in dubbeltweetjes. Het bepalen van een prioriteitsboot is echter lastiger geworden. “Zoiets kan je eigenlijk alleen maar bepalen in wedstrijden en die zijn er nu niet. De interpretatie hierover is dus nu aan mij.” 

Parijs
De zilveren vierzonder heeft op bakboord concurrentie gekregen van herintreder Carline Bouw. Voor de Europese kampioenschappen laat hij Lies Rustenburg en José van Veen starten in de tweezonder. Daarmee geeft hij het tweetal echter geen vrijgeleide richting Spelen. “Achter de vierzonder is bij de boordroeisters mijn volgende prioriteit het bouwen aan een groep voor de Olympische Spelen van Parijs 2024, waarbij het mooi zou zijn als ze ook in Tokyo al een resultaat halen. Als je dus niet in de vier zit, start je de EK in de acht. Het gaat niet werken als iedereen zich op de twee gaat richten.”

Acht

Voor Poznan zal de afvaller van de vier samen met Marloes Oldenburg dus de acht gaan versterken. Deze groep met vooral jonge roeisters – de ervaren Monica Lanz maakte onlangs bekend te stoppen – zal ook eind juli rond zijn. Met dan nog de extra opmerking dat voor volgend jaar ook de rest van Nederland hiervoor nog in aanmerking kan komen. “Mensen kunnen zich via de Hel van het Noorden en de NKIR eind dit jaar laten zien. In Sevilla in januari 2021 maken we de boot dan definitief voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi.” Richting dit OKT zal Verdonkschot ook aan tweezonder aanwijzen.

LW2x
Het lijkt er verder op dat de lichte dubbeltwee van Marieke Keijser en Ilse Paulis ongewijzigd blijft. “We houden goed in de gaten of reserve Martine Veldhuis nog een bijzondere groei zal maken. Tot die tijd is het denk ik beter om ons eerst te richten op wat we hebben.” Na de selecties zal de groep nog twee weken relatieve rust hebben voordat ze hun laatste cyclus ingaan voor het EK. Als die doorgaat tenminste.