Van Zijp keert terug als bondscoach

Interview

Nienke van Zijp, die een groot aandeel had in het succes van de zilveren vrouwendubbelvier van Rio de Janeiro, is weer aan de slag bij de roeibond. Sinds kort begeleidt zij met name de dubbeltwee van Lisa Scheenaard en Roos de Jong.

Van Zijp trok zich na de Olympische Spelen van 2016 terug als bondscoach om zich weer meer te richten op haar carrière in de jeugdhulpverlening, werk wat zij altijd al naast het coachen deed. “Ik ben er achter gekomen dat als ik me alleen daar op focus ik niet helemaal gelukkig ben. Datzelfde geldt voor alleen maar coachen. Nu ga ik een combinatie doen”, vertelt de voormalige roeister en coach van Die Leythe en Njord.

Huilbaby’s
Vooralsnog zal ze ongeveer vier trainingen in de week voor haar rekening nemen. Van Zijp blijft maar liefst vier dagen werken bij haar huidige baan. “Ik begeleid ouders van jonge kinderen met medisch gerelateerde klachten zoals huilbaby’s. Deze mensen vinden het vaak juist fijn om in de avond af te spreken en aangezien ik mijn eigen planning maak, kan ik het goed combineren met het coachen”, stelt ze.

Coachopleiding
Van Zijp was de laatste jaren nog wel betrokken bij het roeien. “Ik was actief als mentor van de Roeicoach-4 opleiding en werd geregeld benaderd mee te fietsen met ploegen. Afgelopen winter was ik ook weer wat vaker langs de Amstel te vinden met de scullsters die ik eerder begeleidde en het begon steeds meer te kriebelen.”

Contract

Toen ze weer een keer op de Bosbaan was, liep ze haar voormalige collega Josy Verdonkschot tegen het lijf. Het bleek snel geregeld. “Hij vroeg of ik weer zin had om te komen coachen. Zo geschiedde.” Van Zijp gaat net als in haar vorige periode bij de roeibond op zzp-basis aan de slag. Vooralsnog tot aan september maar met het idee om daarna te verlengen.