Dubbelvier verslaat wereldkampioen Italië

Uitslagen Wedstrijden

Het vlaggenschip van de mannen – de dubbelvier – excelleerde dit weekeinde in Piediluco. In het hol van de leeuw versloegen zij tot tweemaal toe regerend wereldkampioen Italië.

De boot met Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers en nieuwkomer Tone Wieten deed net als alle andere nationale scullers mee aan de Memorial ‘Paolo d’Aloja’. Tegenstand kwam vanuit heel Europa en zelfs Zuid-Afrika. Op zaterdag konden de Italianen de Nederlandse ploeg tot 1000 meter bijhouden, daarna was het gedaan met de tegenstand. Op de streep bedroeg de voorsprong maar liefst zeven seconden.

Royaal
Zondag kwam de huidige wereldkampioen beduidend sterker voor de dag en moest de boot van coaches Eelco Meenhorst en Diederik Simon in de achtervolging. Toch was de overwinning wederom royaal in een veld waar de verschillen meestal miniem zijn. Een kleine 2,5 seconden kwam Italië tekort. Precies als op zaterdag eindigde Oekraïne als derde.

Dubbeltwee
Een andere opmerkelijke uitslag was die van de dubbeltwee. De geselecteerde ploeg van Amos Keijser en Niki van Sprang moest tweemaal de gelegenheidsboot van Melvin Twellaar en Stef Broenink voor zich dulden. Broenink is vooralsnog de aangewezen skiffeur en Twellaar de reserve. Eerder maakte de Groninger al indruk door de Skiffhead te winnen.

Roemenië
De Roemenen Prundeanu en Enache – bij afgelopen WK als zesde gefinisht – zegevierden op beide dagen. Zaterdag eindigden Broenink en Twellaar op een kleine drie seconden van hen als tweede. Zondag was het verschil iets groter en was ook Zwitserland (zilver bij WK) hen te snel af. Keijser en Van Sprang kwamen niet verder dan de vierde en zevende plaats.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.