Wieling en Van der Lelij halen uit bij profieltesten

Uitslagen

Eind december moesten alle talenten van de roeibond profieltesten op de ergometer doen. Bij de meest gangbare 2000-metertest waren het vooral Stijn Wieling van Skøll en Lisanne van der Lelij van Orca die indruk maakten. Wieling kwam op de RowPerfect (RP3) tot een tijd van 5:45,4 en Van der Lelij klokte op hetzelfde apparaat 6:39,4. Het zijn tijden die niet zouden misstaan in de bondsselecties.

Palsma
De roeiers konden kiezen of ze de testen (naast de 2000m ook nog een 6000m, een minuut en een 100 meter) op de RP3 of de Concept2 wilden doen. Autoriteiten op coachgebied zeggen dat een 2Ktest op de RP3 tussen de zes tot tien seconden eerder is afgerond dan op een Concept 2. Verreweg het grootste aantal deed dit op laatstgenoemde machine. Tot opzienbarende resultaten leidde dit niet of het moet de 6000m-tijd van lichtgewicht Cornelus Palsma zijn. Hij kwam met 19:51,8 tot een tijd ruim onder de magische grens van 20 minuten (1:40 gemiddeld per 500 meter). Slechts enkele zware mannen waren sneller.

Skøll
Op de RP3 was naast Wieling ook zijn clubgenoot Jorn Salverda snel. De voormalige roeier van Vidar was zo’n 2,5 seconde trager dan Wieling en kwam tot 5:47,9. Skøll deed het sowieso goed bij de mannen, een deel van hun roeiers kwam eerder uit voor andere verenigingen. Sten Postma (vroeger Phocas) trapte 6:02,8 op de Concept2 en Nicolaas Dirkzwager (voorheen Boreas) tikte daarop de 6:05,0 aan.

Klok
Bij de vrouwen was verder vooral Iris Klok snel. De voormalige roeister van De Amstel roeit momenteel in Amerika voor Stanford maar dat stond haar niet in de weg om op de Concept2 tot een tijd van 6:51,7 te komen. De andere snelle vrouwentijden kenden we al van de NK Indoorroeien die begin december werden gehouden.

De uitslagen zijn hier te vinden. Het kan overigens zijn dat niet iedereens resultaten hier op staan vermeld. Roeiers konden er ook voor kiezen dat hun uitslagen niet openbaar mochten worden gemaakt.