RV De Stern gaat nu toch echt definitief verhuizen

Kort

NLroei berichtte in 2017 al over het feit dat de IJmuidense roeivereniging De Stern zou gaan verhuizen naar Spaarndam. Pas zes jaar later gaat het dan toch echt gebeuren. Het botenhuis is bijna klaar en wordt op 4 augustus verplaatst naar de definitieve plek.

Uit een reportage in het Noordhollands dagblad blijkt dat de procedures die tot aan de Raad van State werden gevoerd inmiddels achter de rug zijn en dat de relatie met de nieuwe omwonenden genormaliseerd is. “We hebben duidelijk kunnen maken dat we niet voor geluidsoverlast gaan zorgen. Niet met toeters het water op, we zijn ook geen studentenvereniging met wilde feesten. Ook zijn er met Rijkswaterstaat afspraken gemaakt over extra parkeerruimte. Het is heel belangrijk dat je oog en oor hebt voor bezwaren van je buren. Je moet tenslotte nog heel lang met elkaar verder”, aldus voorzitter Joost Bijl.

Veiligheid
Men is nu nog druk met het afwerken van het botenhuis en de nieuwe vlotten. Nadat begin augustus alles op de juiste plek ligt aan het Zijkanaal B zal men tot 1 januari 2024 nog bezig zijn met de inrichting. Op die datum moeten ook alle boten zijn verplaatst van IJmuiden naar Spaarndam, zo’n 15 kilometer verderop. De Stern was al langer op zoek naar een nieuwe locatie. Door het steeds drukker wordende vaarverkeerd werd roeien in de IJmuidense haven steeds gevaarlijker. Op de nieuwe plek hoopt de ongeveer 60 leden tellende club ook meer leden te trekken. Bij de zogeheten groeikern Velserbroek moet dat mogelijk zijn.