Heineken Roeivierkamp in de herfst: iets minder animo

Voorbeschouwing

Het is even wennen, de roeivierkamp in de herfst. De organisatie kon het niet verkroppen dat afgelopen maart de wedstrijd voor de tweede keer op rij vanwege corona niet door kon gaan en verzette het naar oktober. En hoewel de animo een stuk minder is dan normaal reizen er nog steeds een kleine 200 ploegen die dit weekeinde naar Amsterdam af.

Naast de veteranen- en clubvelden hebben vooral de eerstejaarsvelden zo ongeveer de helft minder inschrijvingen dan normaal. Hoewel de reglementen zijn aangepast – zodat de eerstejaars van afgelopen seizoen ook nu nog in dit veld mogen starten – is er toch een niet geringe uitloop. Na de zomer zullen een deel van deze boten uit elkaar zijn gevallen omdat roeiers teveel gecharmeerd zijn geraakt van de andere dingen die het enigszins coronavrij leven nu weer biedt. Gelukkig kennen deze velden nog steeds tussen de zes en elf inschrijvingen, dus spanning gegarandeerd.

Versterken
Bij de Elite-achten zien we ongeveer dezelfde boten die we ook al bij de Amstelbeker zagen. Het thuisroeiende Nereus versterkte haar boten na afgelopen weekeinde zelfs nog wat. Het verlies bij de mannen zal op de Amstel moeten worden rechtgezet door olympisch kampioen Dirk Uittenbogaard, olympisch finalist Nelson Ritsema en de ervaren Rik Rienks en Lex van den Herik. Zij vervangen het Henley-smaldeel dat bij de Amstelbeker aan boord zat. Met de toproeiers Bram Schwarz, Finn Florijn, Michiel Mantel en Mick Makker zou de overwinning nu voor het oprapen liggen.

Outsiders
Toch werd dat vorig weekeinde ook al gezegd en trok uiteindelijk Triton aan het kortste eind. De fysiek sterke ploeg komt met exact dezelfde boot waar Varsity-winnaar Jacob van de Kerkhof de bekendste naam is. Skøll en Laga – die beide bij de Amstelbeker wat tegenvielen – zijn nu ook weer van de partij.

Meester
Bij de vrouwen beschikt Nereus over een nieuwe slagvrouw en dat is niemand minder dan Veronique Meester, die in Tokyo de zilveren vierzonder voorsloeg. Zij vervangt Olivia van Rooijen. De belangrijkste concurrent Skøll wijzigde ook op twee plaatsen. Sophie Goldschmeding en Emma van der Vorst vervangen de ervaren roeisters Maud Joostens en Luka van der Zwan. Laatstgenoemde doet nu mee in de op papier sterke boot van Orca waar ook Inge Janssen inzit en nationaal kampioene in de tweezonderstuurvrouw, Wia Ruiter.

Meer informatie over de wedstrijd is hier te vinden.