Voorbeschouwing Tromp Boat Races

Voorbeschouwing

Vanwege de oplaaiende coronacijfers ging vorig jaar de Tromp Boat Races op het laatste moment niet door. Nu staan een kleine 600 bemanningen te trappelen om 5,2 kilometer te roeien op het Hilversums kanaal. Onder de deelnemers van dit weekeinde zit slechts een beperkt aantal toproeiers.

Wie naar de uitslagen van 2019 kijkt, ziet dat bij de mannen de nummers 1 en 2 van toen ook nu weer van de partij zijn. Lennart van Lierop maakte toen deel uit van een enorm contingent Skøll-roeiers die allen overwinningen pakten. Gezien zijn status van lange-afstandsspecialist zal hij ook nu de topfavoriet zijn. Thêta-routinier Guido de Ruiter was toen slechts zeven tellen langzamer dan Van Lierop en kan ook terugkijken op een geslaagde invalbeurt bij de Tritonacht op de slagpositie bij de Roeivierkamp.

Outsiders
Toch zijn er ook zeker een aantal andere gegadigden. Zo zullen bovengenoemde roeiers ook moeten afrekenen met de enige olympiër die deelneemt, Jan van der Bij. Zijn clubgenoot van Skøll, Brecht van Kuijk, zal ook voorin te vinden zijn en ook Laga stuurt met Lars Lipman, Menno Bezema en Daan de Vos de Wael drie sterke roeiers. En dan hebben we in de onder 23-categorie nog het toptalent Guus Mollee, die onlangs nog de beste Nederlander was bij het WK Coastal-rowing. En let ook op ex-junior Lucas Keijzer, die van De Hunze naar Nereus is overgestapt. Opvallend genoeg wordt dit veld echter op een andere dag verroeid dan de open-categorie.

Bruijnincx
Ook bij de vrouwen is de snelste roeister van 2019 van de partij. Toen was Lisa Bruijnincx net wereldkampioen geworden bij de junioren, nu is ze in de dubbeltwee in de categorie onder 23 jaar de beste van de wereld. Belangrijkste concurrent lijkt Karien Robbers te zijn. De slagvrouw van de vrouwenacht die er niet in slaagde de Olympische Spelen te halen, mikt nu op een sterke skiffprestatie. In de U23-groep is voormalig junior Marg van der Wal iemand om op te letten en dat geldt al helemaal voor de kersverse vice Europees kampioen bij de junioren, Phaedra van der Molen, die zelfs in de lichtgewicht categorie staat ingeschreven.

Tweetjes
Bij de tweezonders zijn op een uitzondering na geen toproeiers te vinden. Amos Keijser vormt een opvallend koppel met de relatief onbekende Aegir-roeier Wessel Hesselink. Ze zullen de tweetjes uit de sterke middengroepen van Njord en Triton achter zich moeten laten. Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op het Skøll-duo Ashley Rijst en Jonneke Boere. Zij wonnen al de Varsity en Rijst eindigde twee jaar terug al voorin in de skiff.

De loting en later uitslagen zijn hier te vinden. Meer informatie over het evenement staat hier.