Dit weekeinde Tromp Boat Races en WK Coastal Beach Sprints

Voorbeschouwing

Komende dagen staan er twee grote roei-evenementen op de planning. In Hilversum doen liefst 707 wedstrijdploegen mee aan de grootste najaarsroeiklassieker: de Tromp Boat Races. Wat verder weg in Wales roeien de deelnemers aan de WK Coastal de zogeheten Beach Sprints.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!

Dit jaar heeft de KNRB dit laatste evenement voor het eerst aangegrepen om een serieuze equipe af te vaardigen. Dit met het oog op het feit dat in 2028 in Los Angeles deze discipline voor het eerst op het programma zal staan van de Olympische Spelen. Afgelopen weekeinde was Nederland bij de endurancevariant succesvol door goud te pakken in de vrouwendubbeltwee. De wereldkampioenen Janneke van der Meulen en Karien Robbers gaan nu ook van start bij de sprint.

Selectiedag
Bij deze Beach Sprints roei je na een sprint naar de boot eerst 250 meter de zee in, om vervolgens een keerboei te ronden en terug te roeien. Uiteraard weer eindigend met een sprint richting een rode buzzer die in het zand ligt. De winnaars van de selectiedag mogen in de eenmansboot starten. Dat zijn de eerder genoemde Robbers bij de vrouwen en Gert Jan van Doorn (beiden Nereus) bij de mannen. Dit gold ook voor de junioren Lisa du Croo (Beatrix) en Owen Knowles (De Maas).

Twigg
De nummers 2 doen mee in het gemende dubbel. Bij de junioren gaat dat om Beer Florijn (Die Leythe) en Anniek van Beusekom (Cornelis Tromp) en bij de senioren om Janneke van der Meulen (Willem III) en Erwin Huzen (Phocas). Met olympisch kampioen Emma Twigg en de Duitse toproeier Karl Schulze staan er ook een aantal internationale toproeiers aan de start. De wedstrijden beginnen vandaag om 8:20u en eindigen om 16:30u. Vanaf zaterdag is er op YouTube een livestream.

Bondstrials
Ondertussen wordt ook op het Hilversums Kanaal hevig gestreden. Zeker de skiffvelden zijn sterk bezet dit jaar, mede omdat de roeibond had aangegeven dat als je nog kans wil maken op de equipe voor de spelen in Parijs 2024 je bij de Tromp Boat Races een startbewijs kon verdienen voor de bondstrials in januari. Een aantal zogeheten High Potentials volgt al een tijdlang een bondsschema en zal ook aan de start verschijnen.

Favorieten
Dit zorgt vermoedelijk voor een mooie strijd waar nog niet duidelijk een favoriet voor valt aan te wijzen. Bij de mannen heeft zowel Skøll als Nereus als Triton heeft een aantal sterke ijzers in het vuur. Skøll met Olav Molenaar, Wibout Rustenburg en Stijn Wieling. De bordeauxrode Amsterdammers spreiden hun kansen met onder meer Wietse Morreau, Jelle Bakker, Lucas Keijzer en Ies Wiersma. De Utrechters hebben met Eli Brouwer en Pieter van Veen twee kanshebbers. Laga ten slotte heeft met Lars Lipman en Daan Vos de Wael ook nog twee outsiders voor de winst.

Bruijnincx
Bij de vrouwen lijkt de strijd ook nog redelijk open te liggen. De winnares van vorig jaar – en tevens drievoudig wereldkampioen – Lisa Bruijnincx heeft misschien de beste papieren, maar uitdagers zijn er genoeg. De Laga-vrouwen Dieuwertje den Besten en Maartje Damen werden te min gevonden voor afgelopen WK maar zullen er gebrand op zijn zich te bewijzen. Ook Isabel van Opzeeland heeft in het verleden bewezen hard te kunnen skiffen en dat geldt in iets mindere mate ook voor Minke Holleboom.

Keijser
Een opvallende inschrijving is verder die van Marieke Keijser. Zij zal starten in de open klasse terwijl Femke Paulis voor het eerst haar opwachting zal maken bij de lichtgewichten. Zij kan haar snelheid mooi toetsen aan Tosca Kettler. De roeister van Orca geldt al jaren als een erkende hardroeister, met name op de lange afstanden. Meer informatie over de wedstrijd is hier te vinden.