Vooral dubbelvieren maken kans op goud

Voorbeschouwing

Nederland begon de WK-dag goed. Olympisch kampioen Abe Wiersma en Nelson Ritsema wonnen de D-finale. Daarmee kwam aan hun lijdensweg in de twee een enigszins positief einde. Om 13.34 u is de eerste van zes A-finales met oranje boten aan de start. NLroei beschouwt beknopt voor.

Support NLroei hier
 en win dit schilderij!

13.05 uur Mixeddubbel Chantal Haenen en Corné de Koning
Hun boot is zeker van de Paralympics, het is niet te verwachten dat bondscoach Jan Klerks voor Parijs een andere bemanning kan inzetten. Dit WK is weer een nuttige ervaring voor Haenen – die heel hard fietst -maar nog weinig roei-ervaring heeft. Dus is er in het komende trainingsjaar veel te winnen. Of er dit jaar wat metaal is op te halen voor de mixeddubbel valt te betwijfelen. De Britten en de Ieren zijn in dit veld sterk. De Chinezen en de Polen bleken dit toernooi vooralsnog sneller dan oranje.

13.34 uur tweezonder Ymkje Clevering en Veronique Meester
Veel start de Nederlandse equipe niet, maar de keren dat dit tweetal over de baan ging, vergde dat veel van hun (mentale) incasseringsvermogen. Zo werden ze bij de EK door de Roemenen voorbij gepaald, en kregen ze in eigen (Bosbaan)huis bij de Koninklijke flink klop (+ 10 seconden) van de Australiers. Dat gat bleek bij de halve grotendeels gedicht. Dat zal een boost geven, en het tweetal kan echt wel wat. Het podium lijkt binnen bereik.

14.39 uur vierzonder Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra
De akelige nekbreuk van Oldenburg en haar wonderbaarlijk snelle herstel overschaduwden het voorseizoen. Bij dit WK gaat de vier verrassend sterk. Het heeft er alle schijn van dat de strijd om het goud tussen Nederland en Groot-Brittanië zal gaan. De Australiers en de altijd gevaarlijke Roemenen hebben de niet ongunstige banen 1 en 2 geloot.

14.54 uur vierzonder Niki van Sprang, Ruben Knab, Ralf Rienks en Rik Rienks
Dit is ook al zo’n Nederlandse ploeg die het (misschien wel tegen de verwachting) uitstekend doet. USA en de Britten zijn hier dominant. Nederland ligt op boei 2 en kan zich minstens gaan bemoeien met de strijd om het brons.

15.10 uur dubbelvier Roos de Jong, Tessa Dullemans, Laila Youssifou en Bente Paulis
Dit is naast Karolien Florijn de vrouwenboot met een gouden kans. Het na de EK bij elkaar “geadviseerde” kwartet hield dit toernooi de van een vormdip herstelde Chinezen overtuigend achter zich. Het gevaar lijkt niet uit het Oosten te komen, maar juist uit het Westen. Want de Britten hebben ook een uitstekende dubbelvier op het water.

15.26 uur dubbelvier Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers
Er staat geen maat op de Nederlandse scullers, de dubbeltwee en skiffeur Simon van Dorp zijn uitzonderlijk sterk. Na een wat roestig EK loopt de dubbelvier inmiddels weer als een trein. Er was dit WK nog geen rechtstreekse confrontatie van Oranje met de sterke Polen en Italianen. Die twee landen bleken in de halve finale aan elkaar gewaagd. Nederland was in de andere halve zoveel sneller dat dit verschil aan de (niet constante) wind moet worden toegeschreven. Gelet op de dadendrang van de andere scullers, mag verwacht worden dat Nederland zich gaat bemoeien met de strijd om het goud dat in de medaillevitrine ligt te wachten.