Ronald Florijn in ’78: brons in Belgrado

Kort

Voor roeiend Nederland is het uniek: een broer en een zus maken dit weekeinde beiden een grote kans op een gouden WKmedaille. Karolien Florijn kan haar wereldtitel gaan prolongeren, Finn Florijn timmert in de dubbelvier aan de (water)weg. Zij hebben hard roeien in de genen zitten, ook van moederskant.

Vader Ronald is zelfs een bekende Nederlandse sportman. Dit dankzij zijn twee gouden olympische medailles en soms opzienbarende uitspraken. Er zijn al vele verhalen over de Florijnen geschreven. Bijna altijd gaat het dan over de consumptie van bananen, een stoïcijnse benadering van topsport en het niet zo stoïcijnse kijkgedrag van vader Ronald. Hij ziet namelijk de wedstrijden van zijn kroost niet live. Want te spannend.

Fotofinish
Misschien is dat ook wel logisch. Want hij kent maar al te goed de wedstrijdspanning. Als junior roeide hij in 1978 de juniorenWK met slag Viktor Scheffers in de dubbeltwee. De finale was bloedstollend. Volgens het bondsmagazine Roeien* kwam er een fotofinish aan te pas. Minutenlang moesten Ronald en Viktor wachten op de ontwikkeling van de foto. De uitslag: Nederland 3e met 0,25 seconde voorsprong op Bulgarije. De locatie waar dit allemaal gebeurde? Belgrado.

* Met dank aan Paul de Jong beschikt NLroei over een flinke stapel Roeien uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.