Hamish Bond opent boekje over ex-coach Dick Tonks

Kort

Kiwipair-roeier Hamish Bond opent een boekje over het gedrag van zijn voormalige bondscoach Dick Tonks. Tonks staat bekend als de meest succesvolle coach ooit van de Nieuw-Zeelanders, maar ook om zijn onrechtvaardige gedrag. Hij was vijf Olympische cycli bondscoach, tussen 1996 en 2012. In 2015 werd zijn contract verbroken.

Ook de relatie met toproeier Bond is aardig bekoeld. Tonks stond bekend als een harde leermeester, die fysieke intimidatie in zijn coachmethoden niet schuwde. Bond vertelt erover in een video die nieuwszender Sky News deelde via Twitter:

Christchurch
Bond vroeg zijn coach om een training in de stad Christchurch te doen. Zo kon hij Zijn vriendin nog even zien, voordat hij lang naar het buitenland ging. Daarop zei Tonks niet onder de indruk te zijn van het legendarische duo Bond en Murray. Door die vraag raakte de coach door het dolle heen. Dit heeft daarna een boel problemen veroorzaakt.

Lastig
In de maanden erna werd het leven van Bond en Murray lastig gemaakt. Bond: “Tonks negeerde ons volledig. Volkomen ten onrechte. We moesten maar zien terug te komen in zijn team.”

Mede naar aanleiding van berichten uit de turnwereld doet NLroei onderzoek naar ongewenst gedrag van coaches, bestuurders etc. Een aantal mensen heeft zich bij de redactie al gemeld, inmiddels weet de redactie van minstens tien gevallen. Wij roepen roeiers, roeisters, ouders, coaches en bestuurders op hierover informatie te delen met de redactie: info@nlroei.nl