Roei-onderzoek: brein krijgt voorrang boven rest van lichaam

Kort

Voortaan kun je als je slecht roeit jouw hersenen daarvan de schuld geven. Uit onderzoek met roeiers blijkt namelijk dat als zowel jouw spieren als jouw hersenen kampen met zuurstofschuld, de hersenen winnen. Dat schrijft Trouw.

Steun NLroei. Doneer hier!

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge lieten roeiers zowel trainen als een geheugentest uitvoeren. Dat tegelijkertijd doen ging de studenten zoals verwacht beduidend slechter af dan als ze zich slechts op één taak hoefden te richten. Zowel de geheugentest als de roeiprestatie werd – als ze samen gedaan moesten worden – duidelijk minder.

Voorrang
Des te opvallender was echter dat de terugval in de roeiprestatie significanter hoger was dan de terugval in de geheugenscore. De onderzoekers toonden hiermee aan dat wanneer de energievoorraad nijpend wordt, het brein voorrang krijgt boven de rest van het lichaam. Het gaat hierbij met name om glucose en zuurstof die door de hersenen verdeeld moeten worden over de verschillende lichaamsdelen.

Ondervoeding
De uitkomst is een bewijs van de al bestaande ‘theorie van het zelfzuchtige brein’. Op basis van die theorie wordt verder onderzocht naar de precieze mechanismen waarmee de hersenen zorgen dat ze voldoende energie krijgen. Iets wat niet alleen speelt in de sport maar ook bij ondervoeding. Dat lijkt het lijf dus harder te raken dan de hersenen.

2 thoughts on “Roei-onderzoek: brein krijgt voorrang boven rest van lichaam

  1. Het brein stuurt je spieren aan, dus deze uitkomst is nogal voorspelbaar.
    Ronald Florijn

  2. Interessant zou zijn te weten of het brein ook een groter aandeel van de toegenomen zuurstofopname (door verbetering conditie) voor zichzelf opeist. Dwz, roeiers (en andere topsporters) gaan beter leren en studeren door hun topsport. We denken dat het de discipline is vanuit de sport die zich vertaald in betere studieresultaten, maar is er ook een fysiologische verklaring voor?

Comments are closed.