Ronald Florijn: ‘Als sporters zeggen dat ze hard gevochten hebben om aan te top te komen, is dat gelul’

Kort Recensie

Ronald Florijn – tweevoudig olympisch kampioen, bondscoach coastalroeien en ‘vader van’ – kijkt niet op een stevige uitspraak meer of minder. Vaak gaat het over hoeveelheden bananen die gegeten worden, stoïcijns sportgedrag, maar aan het Nederlandse Dagblad – de kwaliteitskrant van christelijk Nederland – gaf hij zijn onvervalste visie op topsport.

“Toen ik jullie verzoek las om aan een interview mee te doen over ‘Bloed, zweet en geweten’ heb ik daarin toegestemd om duidelijk te maken dat er voor een topsporter geen sprake is van bloed, zweet en tranen. Iedere sporter die daarover begint, huichelt” zei organisatiedeskundige Ronald Florijn tegen interviewer Klaas Vos van het Nederlands Dagblad.

Maar dat was niet de enige rake uitspraak. “Wat ik desastreus vind in de Nederlandse sportcultuur, zijn die selectieprocedures,vooral in het schaatsen. Als je buiten de selectie valt, ben je een seizoen kwijt. Het geeft extra stress en staat haaks op het plezier en gemak van topsport. Door het selecteren
worden de sporters steeds meer een nummer, een rangorde in een excel-sheet.”

Het complete interview uit het Nederlands Dagblad is hieronder te lezen.