Manson deelt tik uit aan rivaal Drysdale

Kort

Wereldrecordhouder in de skiff, Robbie Manson, won vorige week in Nieuw-Zeeland de ‘North Island Championships’ met ruim elf seconden voorsprong op Mahé Drysdale. Manson laat daarmee zien vooralsnog toch de onbetwiste nummer 1 van zijn land te zijn.

Over dat laatste was steeds meer twijfel ontstaan omdat Manson al twee jaar op rij na een fabuleus voorseizoen bij de wereldkampioenschappen faalde. In Plovdiv eindigde hij in september teleurstellend als vijfde, ver achter de verrassende wereldkampioen Kjetil Borch. Een reden voor zijn relatief slechte optreden gaf hij niet publiekelijk. Wel verwijderde hij een tijdlang zijn social media-accounts.

Declasseren
Manson was dat seizoen als winnaar uit de onderlinge strijd met Mahe Drysdale gekomen. De tweevoudig olympisch kampioen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) kwam na een pauze van een jaar weer terug en eiste net als Manson het startbewijs in de skiff op. Manson declasseerde in de wereldbekerwedstrijden echter al zijn concurrenten, inclusief Drysdale, en mocht daarop als de nationale skiffeur naar Bulgarije afreizen.

Dubbelvier
Drysdale koos daarop eieren voor zijn geld en kwam in de dubbelvier terecht die vervolgens ongeveer als enige ploeg uit Nieuw-Zeeland excelleerde bij de WK. Van een plaats achterin de B-finale bij eerdere wereldbekers eindigde het kwartet met verder relatief onbekende namen op een vierde stek, slechts een fractie achter de medaillewinnaars.

Trilogie
Hierop ontstond opnieuw een discussie over wie de meest geschikte kandidaat is om als skiffeur naar de komende Olympische Spelen in Tokyo te gaan. Drysdale zou erop hebben gehint dat Manson de druk van een WK niet aankan en dat hij dus zeker opnieuw een poging zou willen wagen om de snelste skiffeur te worden om zo zijn trilogie van olympische titels te kunnen voltooien. Vooralsnog dus nog zonder succes. Of er wederom een nieuwe selectiestrijd gaat komen en hoe die er eventueel uit gaat zien is nog niet duidelijk.