Verenigingen zetten zich in om kinderkanker uit te roeien

Algemeen

Een tocht van zo’n 1.400 kilometer door heel Nederland. Ga er maar aan staan. Een groep KiKa-roeiers gaat het doen om geld op te halen voor het vorig jaar geopende het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. En de deelname is immens, liefst zestig verenigingen committeren zich aan de tocht.

En dat zijn clubs in allerlei soorten en maten. Ook onder studenten is de route populair. “Ik ben zelf bijna 70, maar ik vind het hartverwarmend om te zien dat het ook jonge mensen aanspreekt”, vertelt organisator Albert Vuil.  Hij bedacht de tocht. Deze zal in veertien weekeindes opgedeeld worden. “En hij gaat door elke provincie. Onder de steden die we aandoen zitten in elk geval de hoofdsteden.”

De tocht van KiKaRow Rondje NL.

Tocht
In het voorjaar start de tocht in Uithoorn, bij vereniging Michiel de Ruyter. Via omzwervingen eindigt de route in het Utrechtse vaarwater. Elke deelnemende boot zal deels bemand worden door ex-kinderkankerpatiënten (KiKa-roeiers) of hun familie of vrienden. Niet alle deelnemende verenigingen liggen aan de route, maar volgens de organisator wel zoveel mogelijk.

Idee
Vuil had het idee voor deze tocht in 2005 al opgedaan in Engeland. “Eigenlijk hadden we dit vorig jaar al in Nederland willen organiseren, maar dat is dit jaar geworden.” In 2005 roeide hij voor KiKa al naar Engeland in een zelf georganiseerde tocht. Die oversteek was goed voor een opbrengst van 285.000 euro. “Ik deed toen mee omdat ik mijn kleinzoon in 2004 ben verloren aan de gevolgen van leukemie.”

LATER
Het doel is de zogenaamde LATER-poli van het ziekenhuis. Deze poli houdt zich bezig met de effecten van kinderkanker op de lange termijn. “Kinderen die genezen zijn worden nog geconfronteerd met allerlei psychische en fysieke verschijnselen”, legt Vuil uit. “Vaak kampen de voormalig kankerpatiënten met bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, vermoeidheid of botontkalking.”

Half miljoen
Het streefbedrag dat de tocht zou moeten opbrengen is 500.000 euro. “Een onderzoek kost ongeveer 4 ton. Met deze tocht hopen we daar een fikse bijdrage aan te kunnen leveren”, zegt Vuil. “Ons doel met de tocht is eigenlijk tweeledig. Enerzijds heel plat geld opbrengen, maar anderzijds willen we de LATER-problematiek ook goed onder de aandacht brengen.”