25-jarig Varsity Magazine nu digitaal te lezen!

Wedstrijden

Gisteren kwam een jubileumeditie uit van Varsity Magazine. Het blad bestaat 25 jaar, maar vanwege acute geldnood is het de eerste keer dat het magazine over de oudste roeiwedstrijd van Nederland alleen online verschijnt. De toekomst is ongewis.

Het concept achter Varsity Magazine is uniek. Het blad wordt verstuurd naar alle oud-leden van de KNSRB-verenigingen plus nog een aantal andere clubs die gaandeweg het bestaan interesse toonden. Elke vereniging krijgt daarnaast jaarlijks een doos van 50-100 exemplaren om te verdelen onder de actieve leden. Lezers mogen zelf beslissen of en wat voor bedrag ze doneren aan de uitgever, de zogeheten Club van Broekhuizen. Van deze bedragen plus wat sponsorinkomsten bekostigt de groep de volgende editie weer.

Nekslag
Die manier blijkt niet langer te werken. De kas is inmiddels leeg en hoewel de bedenkers van het blad het tekort persoonlijk wilden opvullen totdat hopelijk voldoende donaties zouden binnen komen, bleek de nekslag de enorm gestegen drukkosten. Kort geleden besloot men het blad enkel digitaal te verspreiden. Hoe het in de toekomst verder moet, weet men nog niet. Dat zal geëvalueerd worden nadat de meeste donaties binnen zijn gekomen. De kans is in elk geval aanwezig dat het magazine ter ziele zal gaan.

Spraakmakend
En dat zou zonde zijn. Bijna elk jaar levert het blad commotie op. Tientallen keren werd zelfs met een rechtszaak gedreigd. Van een Njord-coryfee die volgens het blad – succesvol – een plek in de eerstejaars acht had geëist voor zijn zoon tot Roel Braas die zijn kritische uitspraken over zijn latere ploeggenoot Mitchel Steenman uit het blad verwijderd wilde zien. Een paar jaar terug haalde het blad meerdere keren de nationale media na een reconstructie over de mislukte Hollacht Acht van 2021 en een stuk over de beruchte neuroloog Ernst Jansen Steur die in zijn studententijd bij Triton roeide.  

Poetin
Ook deze editie kreeg de redactie meteen al dreigende berichten binnen. Zo werd de grap om bij de ontbrekende pasfoto’s van Oude Vier-roeiers de afbeelding van Vladimir Poetin te plaatsen, niet door iedereen gewaardeerd. De redactie wilde hiermee vooral een signaal afgeven aan de lakse roeiers / wedstrijdcommissarissen die ondanks herhaaldelijke oproepen geen informatie opstuurden. Het jaarlijkse deelnemerskatern met alle informatie over de roeiers is hét hoofdpijndossier van elke hoofdredacteur.

Inhoud
Het blad telt deze editie maar liefst 64 pagina’s en bevat naast een informatierijke voorbeschouwing tal van andere boeiende artikelen en prachtige foto’s. De dominantie van Nereus wordt onder de loep genomen, interviews zijn er met Jaap Krijtenburg en Jochem Verberne. Ook wordt belicht hoe in 1947 de Varsity als eerste sportevenement door de nationale media werd verslagen met een vliegtuig.

Varsity Magazine van dit jaar is hier te lezen. Een donatie kan hier gedaan worden en wordt bijzonder op prijs gesteld! Ook wordt er een oproep gedaan om te doneren aan oud-Argonaut Kees Huizinga om de boeren in Oekraïne te helpen. Eerdere edities zijn te vinden op de website.