Voorbeschouwing WKroeien: vrouwen L1x, L2x, 2- en 4x, mannen 2-, 2x, 4-, 4x

Voorbeschouwing

Nederland start met vijftien WKboten, waarvan drie in de paraklasse. NLroei belicht vandaag de ploegen die zondag in actie komen en waagt zich aan een (geheel vrijblijvende en realistische) prognose.

Lichte vrouwendubbeltwee
Vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot gaf onlangs aan dat zijn beste ploeg momenteel de lichte dubbel is. Marieke Keijser en Ilse Paulis waren bij de EK en de wereldbeker in Belgrado superieur. Toch is hun geen gouden medaille gegarandeerd, daarvoor zijn de verschillen in dit veld te klein. Italië was in Linz al een keer sneller en het Nederlandse duo trof Nieuw-Zeeland dit jaar nog niet. Ook Polen en Zwitserland hebben sterke boten.
Voorspelling: 1. Nederland (Paulis/Keijser), 2. Nieuw-Zeeland (McBride/Kiddle), 3. Polen (Dorociak/Deresz)

Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!

Vrouwendubbelvier
Ook de andere absolute medaillekandidaat – de wereldkampioenen uit de dubbelvier – komt zondag meteen in actie. De hiërarchie in dit veld is gewijzigd. Op basis van het voorseizoen is Nederland niet meer de beste, die positie lijkt nu voor Duitsland te zijn weggelegd. Die ploeg sloeg de EK over maar was in Linz en Luzern oppermachtig. Sterke concurrentie komt er ook van Polen en sinds Glasgow van Oekraïne dat wereldrecordhouder op de ergometer, Olena Buryak, in de boot heeft. Wij gaan ervan uit dat het kwartet de laatste weken nog een stap gemaakt heeft.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Nederland (Beukers/Souwer/Florijn/Van Rooijen), 3. Polen

Mannendubbelvier
Ook de mannelijke evenknie behoort tot de kanshebbers van het veld. Gezien de minimale verschillen kan een mishaaltje echter het verschil betekenen tussen goud of een vierde plek. Of misschien zelfs een finaleplek, want er zijn zeker acht medaillekandidaten. Te meer daar Nieuw-Zeeland nu tweevoudig olympisch skiffkampioen Mahe Drysdale in de boot heeft. Wie uiteindelijk op het podium belandt, valt dus lastig te voorspellen. Het Nederlandse kwartet is een mooie combinatie van techniek, kracht en doorzettingsvermogen, maar bleek onder lastige omstandigheden in Schotland kwetsbaar.
Voorspelling: 1. Italië, 2. Litouwen, 3. Groot-Brittannië, 4. Nederland (Uittenbogaard/Broenink/Metsemakers/Wiersma)

Mannenvierzonder
Het is vooralsnog lastig in te schatten wat precies de vierzonder van mannenhoofdcoach Mark Emke kan. De breedte in dit veld biedt in elk geval kansen. Wereldkampioen Australië blijkt tot nu toe oppermachtig, daarachter wisselt het veel. Het spontaan inzetten van ‘Amerikaan’ Bram Schwarz op slag was met zilver in Luzern een meesterzet, maar het is ook een risico. Bij de EK kwam de ploeg geen enkel moment in het juiste ritme, dat zou mogelijk aan een defecte riem hebben gelegen. In Plovdiv kan het alle kanten op.
Voorspelling: 1. Australië, 2. Roemenië, 3. Italië, 4. Nederland (Schwarz/Tissen/Wieten/Van den Ende)

Mannendubbeltwee
Het is knap hoe Amos Keijser en Niki van Sprang zich handhaven als tweede boot van de scullgroep. In een kwalitatief sterk veld zitten zij al het hele seizoen op het randje van de finale. De ene keer lukt het wel, de andere keer niet. De top in dit veld is uiterst competitief. Bij de WK was het verschil tussen goud en de nummer vier slechts 0,4 seconden.
Voorspelling: 1. Polen, 2. Groot-Brittannië, 3. Nieuw-Zeeland, 8. Nederland (Keijser/Van Sprang)

Mannentweezonder
Sander de Graaf en Vincent Klaassens hebben tot nu toe een geweldig seizoen. Buiten de equipe om brons bij de NK, drie wereldbekers waarvan twee in de acht en als bonus nog in de twee naar het EK en WK. Voor dat laatste ticket werd afgerekend met nationaal kampioenen Kaj Hendriks en Harold Langen. Het betekent wel een lang seizoen waarin veel piekmomenten zaten, de vraag is dus wat zij nog kunnen in dit sterke veld.
Voorspelling: 1. Kroatië, 2. Nieuw-Zeeland, 3. Tsjechië, 11. Nederland (De Graaf/Klaassens)

Vrouwentwee en lichtevrouwenskiff
Na een herschikking van Verdonkschot kwamen Willeke Vossen en Hermijntje Drenth van de vier in de twee terecht. Van hen zal geen wonderen worden verwacht. Hetzelfde geldt voor lichtgewicht skiffeuse Martine Veldhuis. Zij neemt mede na haar sterke optreden bij de NK de reserveplek voor de dubbeltwee over van Amber Kraak.