Voorbeschouwing WB Luzern: oranje traint over Luzern heen

Voorbeschouwing

Hoe pakken de ingrepen binnen de bondsvloot uit? Die vraag wordt dit weekeinde in Luzern beantwoord. De flink gewijzigde nationale equipe doet mee aan de laatste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. Conclusies trekken is bij voorbaat lastig aangezien hoofdcoach Eelco Meenhorst heeft aangegeven deze wedstrijd slechts als trainingsrace te zien. Er is geen gas terug genomen, het trainingsvolume bleef hoog. Twee weken terug onder vergelijkbare omstandigheden roeiden de meeste nationale ploegen tijdens de Holland Beker dan ook langzamer dan je zou verwachten. Alleen de met elkaar strijdende nationale topskiffeurs en de flink gereviseerde vrouwendubbelvier roeiden op de Bosbaan naar snelle tijden.

Scullsters
Die laatste ploeg kan met de versterking van de eerdere dubbeltwee van Laila Youssifou en Roos de Jong meteen zien of het in de buurt kan komen van de olympisch- en wereldkampioen China. De (dit seizoen) nieuwe slagvrouw Bente Paulis kwam met Tessa Dullemans vorig jaar bij de WK ook al dichtbij. Met Groot-Brittannië en Oekraïne zijn nog twee andere sterke landen aanwezig. De nieuwe dubbeltwee van Lisa Scheenaard en Nika Vos treft een kwalitatief groot en sterk veld met onder andere Roemenië, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en China.

Dubbelvier
Ook de mannen dubbelvier is aangepast. Simon van Dorp moest plaatsmaken voor Europees skiffkampioen Lennart van Lierop en met de twee olympisch kampioenen Koen Metsemakers en Tone Wieten zou eventueel een kampioensboot in de maak kunnen zijn. De boot met verder Finn Florijn kwam nog niet in actie bij de Holland Beker dus hoe het met de snelheid staat, is afwachten. Polen en Groot-Brittannië zijn momenteel de wereldtop. Laatstgenoemde ploeg won zondag in Henley nog met een nipt verschil van de Poolse wereldkampioen.

Twellaar/Broenink
De dubbeltwee van Melvin Twellaar en Stef Broenink bleef ongewijzigd maar viel bij afgelopen EK met brons toch een klein beetje tegen. De winnaars van toen, de gebroeders Sinkovic, zijn nu weer van de partij, maar de zilveren Italianen niet. Opvallend is de come-back van skiffwereldrecordhouder Robbie Manson uit Nieuw-Zeeland. Hij zit in nu weer in de dubbel waarin hij in 2009 U23-wereldkampioen werd. Olympisch- en wereldkampioen Frankrijk wijzigde haar bemanning en zette Valentin Onfroy op de plek van Hugo Boucheron.

Skiffs
De grootste kanshebber voor goud blijft skiffeuse Karolien Florijn. Vanwege studie kon de Leidse niet deelnemen aan de Holland Beker, maar ook zij zal gezien hebben dat olympisch kampioen Emma Twigg daar niet bijzonder imponeerde. Roos de Jong kon op de Bosbaan immers prima in het spoor blijven van de vice-wereldkampioene. Toch zal Twigg vermoedelijk de grootste tegenstander zijn van Florijn. Skiffeur Simon van Dorp liet op de Holland Beker zien over flinke snelheid te beschikken, maar of het voldoende is om toppers als Oliver Zeidler en Sverri Nielsen te verslaan valt te bezien.

Boordmannen
Ondanks de kleine marge van een halve seconde voor de winst bij de EK gooide ploegcoach Diederik Simon de halve mannenacht om. Drie roeiers uit de vierzonder (Mollee, Molenaar en Van Doorn) kwamen samen met Guillaume Krommenhoek naar de acht. Op de Holland Beker was de ploeg duidelijk nog ontevreden over de snelheid. De vraag is of het twee weken later beter zal zijn. Hetzelfde geldt voor de vierzonder die grotendeels hetzelfde is (Rienks/Rienks en Knab zaten er toen ook in) als de boot die bij de vorig WK brons haalde.

Boordvrouwen
De prioriteitstweezonder van Ymkje Clevering en Veronique Meester zal bij de Holland Beker wel even de wenkbrauwen hebben gefronst toen bleek dat de Australische tweezonder van Morrison en McIntyre het wereldrecord aanscherpte terwijl de Nederlandse tweezonder maar liefst dertien tellen later finishte. Hopelijk zal het verschil in Zwitserland kleiner zijn en kan ook worden afgerekend met Roemenië dat in Bled nog nipt sneller was dat Meester en Clevering.

Vierzonder
Mocht het gat tussen de toptweetjes zo groot blijven dan zal ook de vierzonder daar eventueel last van krijgen. Want wellicht valt met Meester en Clevering nog wel een snellere vier te maken. Met Europees kampioen Roemenië, wereldbekerwinnaar van Varese, de Verenigde Staten en topboot Groot-Brittannië zal het voor Oldenburg, Boonstra, Drenth en Offereins bijzonder lastig worden om het podium te halen.

Verdere informatie zoals lotingen en uitslagen zijn hier te vinden.