‘Optimalisatie WK-equipe’: ruim 15 roeiers wisselen van boot

Algemeen

Hoofdcoach Eelco Meenhorst zegt ‘altijd op zoek te zijn naar de winnende ploeg’. Bij de WK’22 noch de EK’23 was er goud voor een Nederlands roeiteam. Dat zal voor hem de reden zijn geweest om zowel bij de mannen als de vrouwen een groot aantal bemanningsleden te wisselen. De hoofdcoach wil meer goud en niet per se nog meer troostmedailles. Zijn forse ingreep doet denken aan het beleid van voormalig NLbondscoach Kris Korzeniowski. Die keek ook niet op een wisseltje meer of minder. Meenhorst verkaste ruim vijftien roeiers en roeisters. De gouden EK en WKsolist Karolien Florijn blijft ongemoeid. NLroei beziet de wijzigingen die onder de noemer ‘optimalisatie’ worden gepresenteerd.

Mannen
Van alle Nederlandse ploegen zat de Holland Acht het dichtst bij EK-goud, dat scheelde slechts een taft. Niettemin kiest Meenhorst ervoor zijn grootste boot voor de helft te wijzigen. Rienks, Rienks, Van Sprang gaan er met Knab uit, zij zijn in de vierzonder gezet.

Bij de EK werd in die boot ook al voortreffelijk gepresteerd, een lengte scheelde het ongeveer met de (toen) ongenaakbare Britten. De verantwoordelijke vierzonderaars Van Doorn, Molenaar en Mollee worden overgeheveld naar de acht. Krommenhoek – de slag van zilveren WK-acht – doet daarin ook weer mee. RItsema vervangt hem in de twee, daarin bleef olympisch kampioen Wiersma zitten. Bij de scullers is de stoelendans beperkt tot de skiffeur en de dubbelvier. Lennart van Lierop ruilt namelijk met krachtmens Simon van Dorp van boot. Hij zou wel eens de vierde NLskiffeur kunnen zijn die zich serieus met de medaillestrijd op topniveau kan gaan bemoeien.

Vrouwen
Bij de scullsters zijn de ingrepen ook niet gering. De vrouwendubbelvier – bij de EK op een seconde van goud – wordt vernieuwd. Veldhuis verkast weer naar haar lichte skiff. Kolkman wordt op de reservebank gezet, Scheenaard moet met de herintredende Vos dubbelen. Dubbeltwee-sterren De Jong en Youssifou werden van hogerhand naar de quadruple geloodst. Bente Paulis zat even op een zijspoor, maar wordt nu weer naar de dubbelvier gerangeerd. De vierzonder gaat ongewijzigd door naar de WK en dat is opmerkelijk want deze ploeg zit nog tamelijk ver van goud. Meester & Clevering mogen blijven doen waarin ze goed zijn: tweezonderen.

Parijs
Roerganger Aniek van Veenen zit zonder stuurwerk. Haar vrouwenacht wordt achtergelaten in het botenhuis. Die boot kan dus bij de WK niet worden gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. Alle andere olympische boten in de open klasse lijken nu al op WK-finaleniveau te zitten (dat is grofweg een A-finaleplaats). Formeel is het zo dat bij de WK de boten voor Parijs worden gekwalificeerd, maar de bemanningen kunnen nog worden gewijzigd. Mocht de WK tegenvallen, volgend jaar is er nog een (fatalistische) kans: het olympisch kwalificatietoernooi. Deelname zal echter niet de voorkeur van Meenhorst hebben, want dat toernooi is twee maanden voor de start van het olympisch roeiprogramma. De paravloot van hoofdcoach Jan Klerks blijft ongewijzigd aan de weg timmeren.

De oranje-tournee
Koninklijke Holland Beker 24 en 25 juni (facultatief)
Wereldbeker Luzern 7 tm 9 juli
WK Belgrado 3 tm. 10 september

De bondsvloot voor de WK’23

Mannen skiffM1xSimon van Dorp
Vrouwen skiffW1xKarolien Florijn
Mannen skiff (para)PR2 M1xCorné de Koning
Lichte vrouwen skiffLW1xMartine Veldhuis
Mannen tweezonderM2-Abe Wiersma, Nelson Ritsema
Vrouwen tweezonderW2-Veronique Meester, Ymkje Clevering
Mannen dubbeltweeM2xStef Broenink, Melvin Twellaar
Vrouwen dubbeltweeW2xLisa Scheenaard, Nika Vos
Mixed dubbeltweePR2 Mix2xChantal Haenen, Corné de Koning
Mannen vierzonderM4-Rik Rienks, Ralf Rienks, Ruben Knab, Niki van Sprang
Vrouwen vierzonderW4-Tinka Offereins, Hermijntje Drenth, Benthe Boonstra, Marloes Oldenburg
Mannen dubbelvierM4xKoen Metsemakers, Tone Wieten, Lennart van Lierop, Finn Florijn
Vrouwen dubbelvierW4xBente Paulis, Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong
Mannen achtM8+Dieuwke Fetter (stuur), Mick Makker, Gert-Jan van Doorn, Sander de Graaf, Guillaume Krommenhoek, Jan van der Bij, Olav Molenaar, Jacob van de Kerkhof, Guus Mollee
ReservesWillemijn Mulder, Ilse Kolkman