Eerste wereldbeker van het olympisch seizoen: glazen bol is ondoorzichtig

Voorbeschouwing

Morgen gaat in Italië met de eerste wereldbekerwedstrijd ook de NK-roeikoffiedikkijken van start. Dat valt tegenwoordig niet mee. Denk maar aan vorig jaar: een niet zo geweldig EK resulteerde uiteindelijk in de – voor oranje – beste WK ooit. Al snel wordt er gesproken in termen als ‘er overheen trainen’ en ‘presteren onder vermoeidheid’. Hoofdcoach Eelco Meenhorst zal met zijn team in Parijs een piek plannen die de Arc de Triomphe en misschien wel de Eiffeltoren moet overstijgen.

De prestaties die in de komende dagen worden neergezet, zijn achteraf bij voorbaat lastig te interpreteren, laat staan nu te voorspellen. De bondsstaf zal echter goed in de peiling hebben hoe de eigen voorbereiding was. En zo zullen buitenlanden zich ook op eigen wijze prepareren. NLroei waagt zich niet aan te stellige voorspellingen, de glazen bol is momenteel niet al te transparant. Wel schouwen we de complete Nederlandse vloot.

Skiffs
Karolien Florijn verklaarde voor de camera van de NOS even wat hoesterig te zijn geweest. In Varese treft zij onder andere Sanita Puspure. De Ierse komt voor het eerst sinds lange tijd weer in de skiff uit. Vermoedelijk gaat Puspure de zegereeks van Florijn – twee seizoenen ongeslagen – niet doorbreken. Simon van Dorp treft het grootste veld, liefst 29 tegenstanders. Zeidler is er ook. Hoe zijn voorbereiding ook was, Van Dorp houdt van aanvallen, dus dat wordt een confrontatie tussen Duitsland en oranje om reikhalzend naar uit te kijken. In dit veld is de Noor Borch ook van de partij. De tweevoudig olympisch medaillewinnaar moet zich nog voor Parijs gaan kwalificeren. Tosca Kettler uit Utrecht is er ook. Zij heeft geen bondsuitzending, maar start wel in haar vertrouwde lichte veld.

Tweeën
Veronique Meester en Ymkje Clevering krijgen het in hun twee onder andere aan de stok met een Zuid-Amerikaanse ploeg, hun concurrenten uit Chili behaalden bij de WK al eens een finaleplaats. Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis debuteren als dubbel op wereldbekerniveau. Interessant is te zien hoe zij zich verhouden tot de Ierse ploeg die bij de WK vijfde was.

De heren Sinkovic en Sinkovic zijn logischerwijs op de vlucht geslagen voor de oranje dubbel. In hun tweezonder komen de gebroeders de twee van Krommenhoek/Van Sprang nu niet tegen, deze Hollanders moeten zich nog voor Parijs gaan kwalificeren. Broenink/Twellaar zullen zien of er nog wat concurrentie over is gebleven. De Utrechtse lichtgewichten Brian Poll en Max Gompel varen hun eigen koers en starten in de dubbeltwee.

Vieren
Nederland heeft liefst vier vierpersoons boten voor de spelen gekwalificeerd. Van drie ervan is bekend dat zij voor goud kunnen gaan. De vrouwendubbelvier treft in Italië de sterke Britten. De vierzonder van de vrouwen treft twee Australische en drie Britse ploegen. Die landen starten dit weekeinde met dezelfde bemanningen ook in de acht. De confrontatie met de mannendubbelvieren is zeker iets om naar uit te kijken. Italië versus Nederland staat op de rol. De mannenvierzonder in de vernieuwde samenstelling zal moeten worden afgewacht.

Acht
Holland tegen het Verenigd Koninkrijk, daar draait het dit weekeinde bij de mannen om. Een andere kwestie: komt de Deutschland Achter van lagerwal?

Alle deelnemerslijsten, lotingen en overige wedstrijdinformatie staat hier.