W4x en LM2x imponeren bij U23, zes juniorenboten vandaag van start

Voorbeschouwing

Zowel de dubbelvier bij de vrouwen als de lichte dubbeltwee bij de mannen wonnen gisteren in de voorronde bij de WKU23. De quadruple zette daarbij met 6:21,28 ook nog eens de snelste tijd neer van iedereen.

Dat belooft wat voor de finale voor de ploeg met Lisa Bruijnincx, Willemijn Mulder, Vera Snijders en Femke Paulis. In een rechtstreeks duel met Roemenië lag het kwartet lang net wat achter, maar beschikte het uiteindelijk alsnog over de langste adem. De finale werd hiermee rechtstreeks gehaald. Ook Hidde Lycklama en David van Velden maakten er in hun voorwedstrijd een spannende race van. Na lang stuivertje te hebben gewisseld met de Belgen, kwam het Willem III-duo uiteindelijk als eerste over de finish. Hiermee veroverden zij een plek in de halve eindstrijd.

Halve finales
Rechtstreeks naar de halve finale gaan ook Claire de Kok en Marg van der Wal. Zij werden in hun voorwedstrijd knap tweede vlak achter Frankrijk. Phaedra van der Molen roeide met succes de herkansing en kwam geen moment in de problemen tegen de Australische Grace Sypher. Donderdag wacht haar halve finale.

Herkansingen
De andere boten mogen het nog een keer proberen in de herkansing. De vrouwenacht kwam desondanks uitstekend voor de dag. Ook al bleken de Amerikanen zoals verwacht een flinke maat te groot, met een tijd van 6:14,78 roeide het octet van stuurvrouw Hanne Berendse de derde totaaltijd. De mannendubbelvier had de snelste heat te pakken en werd derde. Qua tijden ligt het na de snelste twee boten wel dicht bij elkaar. De vierzonder moest het doen met een vijfde stek.

Tweezonder
Vandaag begint voor zes juniorenboten het toernooi. Als eerste begint het voor Nederlanders enigszins incourante nummer van de tweezonder. Bij Willem III roeien ze de laatste jaren met junioren vaker boord, maar nu mogen Ben van den Eerenbeemt en Gianni Perotti het ook op een WK laten zien. Internationaal zal de concurrentie vermoedelijk moordend zijn. De Italianen en Roemenen zijn in elk geval al wereldkampioen (in respectievelijk de viermet en de tweezonder).

Scullen
In de dubbelvier is Nederland traditioneel sterk. Het is echter de vraag of dat dit jaar ook zo is. Bondscoach Thomas Notermans maakte zijn selectie met name op basis van de uitslagen van de Koninklijke Holland Beker in de skiff, dus wedstrijden zijn er deze samenstellingen amper gevaren. Het is dus gissen wat de relatief onervaren Beer Florijn (Leythe), Jelmer Immeker (Zwolsche), Iar Kerr (Willem III) en Thijs Wassing (Maas) kunnen laten zien. Hetzelfde geldt voor de dubbeltwee met Gunnar van der Hoogen (Aegir) en Auke Kloosterman (Alkmaarsche).

Baud
De beste junior van het stel zit in de skiff. Klaas Baud won dit voorjaar met overmacht de nationale titel en was ook bij de Holland Beker met een tijd van 7:14,10 verreweg de snelste. Hij versloeg toen onder andere de Belg Thomas Tealdeman die bij de EK eerder dit jaar nog een medaille pakte. De vraag is of Baud onder andere ook de Britse Europees kampioen Marcus Shute kan verslaan. Jente Jongsma zit eveneens in de eenmansboot nadat ze bij de Holland Beker de beste skiffeuse was. De concurrentie is dit veld is echter moordend.

Medaillekandidaat
Wat dat betreft heeft de dubbeltwee meer kans op eremetaal. Lotta van Westreenen pakte vorig jaar al zeer verrassend de wereldtitel in deze bootklasse en heeft met het jeugdige toptalent Anna Menke wederom een sterke, nieuwe partner gevonden. Ook de coach, Hans Lycklama, is hetzelfde gebleven. Vorig jaar was de ploeg nog outsider, de vraag is nu hoe ze met de druk van favoriet zullen omgaan. Griekenland is vermoedelijk ook sterk.

U19
voorwedstrijden
9:00u jongenstweezonder
9:15u jongensdubbelvier
9:35u meisjesdubbel
10:00u jongensdubbel
10:15u Klaas Baud
10:50u Jente Jongsma

U23
14:25u herkansing mannenvierzonder
14:45u herkansing mannendubbelvier
16:00u herkansing vrouwenacht
16:15u kwartfinale Wietse Morreau

Alle uitslagen, namenlijsten et cetera zijn hier te vinden