Voorbeschouwing FISU WK

Voorbeschouwing Voorpagina Wedstrijden

Na al het geweld van de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen in Rotterdam zou je bijna vergeten dat er nog een mondiaal toernooi verroeid zal worden. In Poznan gaat vandaag de WK voor studenten, het FISU WK van start.

*Update: de wedstrijden zijn te volgen via deze livestream**

Nederland stuurt maar liefst twaalf boten naar deze wedstrijd. Allen hebben bij de Slotwedstrijden begin juni iets moeten laten zien om – op eigen gelegenheid – uitgezonden te worden. Over de kansen per ploeg valt nog weinig te zeggen. De inschrijvingen zijn weliswaar reeds bekend, maar het bestand hiervan is dusdanig omslachtig samengesteld dat het vrijwel ondoenlijk is alle ploegen uit elk veld te detecteren.

NLroei zet wel de Nederlandse boten op een rij, inclusief informatie die we van onze bronnen ter plaatse hebben. Zo heeft Polen menig olympiër in de boot gezet en nemen Frankrijk en Groot-Brittannië dit toernooi bijzonder serieus. Laatstgenoemd land tuigde er zelfs een uitgebreide selectieperiode voor op.

Dekker
In de lichte skiff is Erik Dekker van Phocas de Nederlandse trots. Dekker kwam dit seizoen net tekort voor de lichte dubbelvier die in Rotterdam op de zevende plek eindigde en roeide twee jaar terug ook al dit toernooi. Toen haalde hij een finaleplaats, nu wacht hem een lastige opgave in het grootste veld bij dit WK. Hij treft 16 tegenstanders.

Senioren WK’s
Bij de vrouwen won Marleen Verburgh bij de Slotwedstrijden het beslissende ticket voor dit WK door in een rechtstreeks duel Rosa Bas voor te blijven. De skiffeuse van Triton en Willem III roeide al op meerdere senioren WK’s, maar koos dit jaar bewust voor een eigen traject.

Colette
In de schaduw van alle bondsmannen ontwikkelt zich in Nederland nog genoeg ander roeitalent. Bastiaan Colette van Okeanos wist dit jaar met slechts 85 kilo al knap onder de 6:00 min te ergometeren, ook in de skiff roeide hij al hard. In Poznan zal blijken hoe ver zijn ster nu al rijkt.

Lichte vrouwen
Annika van Putten en Claartje Ottens wacht een ondankbare taak, nu op de twee andere mondiale toernooien (Olympische Spelen en WK onder 23) de lichte vrouwen dubbeltwee door Nederland werd gewonnen. De kans is klein dat deze Skadi/Okeanos-combinatie daarin slaagt. Het is al bijzonder knap dat deze onervaren dubbel dit toernooi heeft gehaald.

Saurus
Een andere dubbeltwee die zeker noemenswaardig is, is die van de zware mannen. Niet in het minst omdat Saurus uit Maastricht eindelijk een opvolger gevonden lijkt te hebben van olympische medaillewinnaar Daniël Mensch. Gerard van der Velden won dit jaar al menig skiffwedstrijd en vormt nu een dubbel met Bart Overes van Proteus-Eretes. Het onervaren duo schijnt sterke trainingstijden te varen.

Medaillekandidaat
Een dubbel die zeker kans maakt op eremetaal is die van Roos de Jong en Rosa Bas. Beide vrouwen hebben dit jaar meerdere keren laten zien hard te kunnen skiffen en zouden samen zomaar eens kunnen schitteren in Polen. Ze treffen acht andere boten.

Skadi
Ook bij de lichte mannen is Nederland vertegenwoordigd door een dubbeltwee. De boot wordt bemand door de Skadinezen Philip van der Weijde en Maarten van Buuren en wordt begeleid door de ervaren roeier Thijs van Luijk.

Boordvrouwen
Ook het Groningse Aegir is bij dit FISU WK vertegenwoordigd. Floor Stam en Femke Austie roeiden al het hele jaar in verschillende nummers vooraan en kwamen uiteindelijk in de twee-zonder terecht. Dit mede omdat Skøll in de vier-zonder oppermachtig bleek. Laatstgenoemde ploeg wacht sterke concurrentie. De bronzen Duitse boot van het WK in Rotterdam doet mee.

Groningen
De Groningers van die andere vereniging zijn vertegenwoordigd in de mannen vier-zonder. Koen Luppes en Tim Pels Rijcken vormen met Wessel Klijnsma (Skøll) en stadgenoot Menno van Blitterswijk (Aegir) een kwartet.

Jonkman
De lichte vier is zoals wel vaker samengesteld door succescoach Rob Jonkman. De ervaren coach is nog steeds niet met coachpensioen en heeft met zijn Nereus/Okeanos-vier al een aantal keer dicht tegen de 6:00 min gevaren dit seizoen. Iets dat goed genoeg voor een medaille zou moeten kunnen zijn.

Laga
De omvangrijke groep sterke Lagaaiers slaagde er dit jaar en masse niet in een plek te verwerven in de mannen SB-acht. Maar niet getreurd, want de Delftse vereniging vormt nu de sterke basis van de FISU-acht, aangevuld met twee Vidraten. De bronzen Amos Keijser van afgelopen WKU23 versterkt de boot vanwege een blessure en met Susannah Chayes – die dit jaar voor beide verenigingen werkzaam was – heeft de ploeg vermoedelijk de meest internationaal gelauwerde trainer van het toernooi langs de kant.

©NLroei, 2-9-2016