Namenlijst onder 23-selecties grotendeels rond

Voorbeschouwing Wedstrijden

Als de Europese kampioenschappen onder de 23 jaar begin september doorgaan, zullen er vermoedelijk, liefst 51 Nederlandse roeiers uit dertien verschillende ploegen deelnemen. Afgelopen weken rondden vrijwel alle bonds- en ploegcoaches hun selecties af.

De vrouwensectie levert de meeste ploegen en tevens ook de meeste medaillekandidaten. In de vierzonder zitten twee wereldkampioenen (Lisa Goossens en Iris Klok) uit de acht van vorig jaar plus de sterk presterende reserves van toen: Eve Stewart en Jessy Vermeer. Allen roeien – al dan niet naast hun tijd in Amerika – bij Nereus onder coach Boudewijn van Opstal.

Topboten
Naast hen zijn ook de dubbeltwee (Isabel van Opzeeland en Benthe Boonstra) en de dubbelvier (wereldkampioenen junioren Fien van Westreenen en Lisa Bruijnincx met Femke Paulis en de enige overblijver van vorig jaar, Nika Vos) sterk bezet. Lichtgewicht skiffeuse Femke van de Vliet zou normaal gesproken ook voor een medaille moeten kunnen strijden, maar is momenteel nog herstellende van een blessure.

Acht
Als opleidingsboot maakte bondscoach Jeroen Spaans ook een acht (en een twee die meegaat als startende reserve). Deze ploeg met voornamelijk tweede- en derdejaars roeisters wordt voorgeslagen door eerstejaars senior Pau Koster, oorspronkelijk van De Maas en nu studerend aan de Ohio State University in Amerika.

Amerikanen
Zij – en enkele anderen in Amerika studerende roei(st)ers – hadden normaal gesproken niet aan dit toernooi mee kunnen doen, maar omdat het nog onbekend is wanneer de universiteiten ook daadwerkelijk op locatie kunnen beginnen, kan deze groep alsnog aan dit toernooi deelnemen.

Dubbelvier
Bij de mannen is de dubbelvier de beoogde prioriteitsboot. De in zijn eerste jaar sterk ontwikkelende Wietse Morreau (5:53 op een RP3) vaart daarin samen met drie roeiers van Skøll. Wibout Rustenburg, Olav Molenaar en Michiel Moerman pakten vorig jaar al brons met de acht en zullen nu op nog hoger willen mikken in de dubbelvier.

Skøll
Lichtgewicht clubgenoten Obbe Tibben en David van der Velden gaan eveneens op medaillejacht. Samen met ook nog drie vrouwen en twee jongens uit de acht is de club aan de Jan Vroegopsingel met tien roeiers hofleverancier is van deze grote equipe. Nereus en Triton volgen met zes atleten.

Acht
Achter de dubbelvier maakten ploegcoaches Peter Wiersum en Rogier Blink net als bij de vrouwen een relatief onervaren acht met talentvolle ex-junioren en sterke studentenroeiers. Reserve van vorig jaar, Robert Tiemeijer van Thêta slaat deze boot voor. Opvallende roeier is tweedejaars Douwe Smits van Nereus, die dit jaar al 5:58 op Concept-klok zette.

Viertjes
Naast deze door de bond geformeerde ploegen, maakte verenigingscoaches in samenspraak met de KNRB nog twee lichte dubbelvieren en een viermetstuurman. In het laatste geval gaat het om de laatst vier afgevallen roeiers van de acht-selectie. De lichte mannen dubbelvier is de enige ploeg waar de selectie nog niet is afgerond. Deze vindt komend weekeinde plaats. De roeibond ging mede gezien het afgelaste seizoen soepel om met deze aanvragen.

M4x:
Wietse Morreau (Spaarne)
Olav Molenaar (Skøll)
Wibout Rustenburg (Skøll)
Michiel Moerman (Skøll)

M8+
Koen de Koningh (Laga)
Joost Schwarz (Skøll)
Douwe Smits (Nereus)
Eli Brouwer (Triton)
Willem Stoop (Skøll)
Kimo Berenschot (Gyas)
Jelmer Bennema (Princeton/Triton)
Robert Tiemeijer (Thêta)
Carien Upmeijer (Nereus) – stuurvrouw

M1x – startende reserve
Daan van Haasteren (Laga)

LM2x

Obbe Tibben (Skøll)
David van der Velden (Skøll)

W4-
Lisa Goossens (Nereus)
Jessy Vermeer (Ohio/Nereus)
Eve Stewart (Iowa/Nereus) 
Iris Klok (Nereus)

W4x
Nika Vos (Skøll)
Lisa Bruijnincx (Njord)
Fien van Westreenen (University of California / Willem III)
Femke Paulis (Rutgers University / Salland)

W2x
Isabel van Opzeeland (Die Leythe)
Benthe Boonstra (Skøll)

W8+

Esther Wijnalda (Gyas)
Vera Sneijders (Thêta)
Marit de Jonge (Skadi)
Ingmar Visser (Proteus-Eretes)
Marij Compagner (Gyas)
Hannah Heideveld (Skøll)
Orren Smeding (Aegir)
Pau Koster (Ohio/Maas)
Margot Hemminga (Laga) – stuurvrouw

W2- (startende reserve)
Alex Toonen (Gyas)
Anne du Croo de Jongh (Thêta)

LW1x
Femke van de Vliet (Triton)

LM4x (eigen gelegenheid – selectie moet nog plaatsvinden)
Ben van Brussel (Triton)
Joost Braspenning (Asopos de Vliet)
Hilmar Verbeek (Skadi)
Max Gompel (Triton)
Stefan Slagter (Gyas)
Tom van der Sande (Proteus-Eretes)

LW4x (eigen gelegenheid)
Lisa Keurentjes (Proteus-Eretes)
Roos Duijn (Aegir)
Ilse Feenstra (Maas/Nereus)
Jonna van Mourik (Orca)

M4+ (eigen gelegenheid)
Jasper van der Gaag (Vidar)
Wouter van der Meer (Laga)
Ies Wiersma (Nereus)
Pieter van Veen (Triton)
Stuurman/vrouw nog onbekend

[su_quote]Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]