Holland Beker trekt internationale toppers

Voorbeschouwing

De nationale roeitop is aanstaand weekeinde afwezig tijdens de enige echte internationale topwedstrijd die Nederland rijk is. Precies in het weekeinde van de Koninklijke Holland Beker hebben de roeiers van hoofdcoach Eelco Meenhorst een aantal dagen vrijaf gekregen. Internationale toppers waaronder winnaar van olympisch zilver – Kjetil Borch – zijn daarentegen wel op de Bosbaan.

De Noorse topskiffeur twijfelde lang of hij door zou gaan met de internationale wedstrijdsport maar maakte onlangs op zijn Instagram-account duidelijk dat hij nog niet klaar is. Hoe het met zijn vorm gesteld is, is echter een groot vraagteken want de Holland Beker is de eerste belangrijke wedstrijd die hij start. En cadeau zal hij de winst zeker niet krijgen, want er is een aantal outsiders aanwezig die zomaar roet in het Noorse eten kan gooien.

Concurrenten
Ten eerste heeft de Duitser Marc Weber zich ingeschreven. De 24-jarige roeier uit Giessen werd in 2019 al eens wereldkampioen in de skiff in de categorie onder de 23 jaar en roeide vorig jaar bij de Olympische Spelen van Tokyo in de dubbeltwee. Ook zal Borch rekening moeten houden met de Britse skiffeur Callum Dixon, die bij de wereldbeker in Belgrado op de vierde plek eindigde. Ook Borch zijn landgenoot Martin Helseth is een serieuze concurrent. Helseth zat in de Noorse dubbelvier die op afgelopen Olympische Spelen roeide.

Nederlanders
Voor Nederland zal het moeten komen van het toptalent Wietse Morreau. De jonge Nereus-skiffeur eindigde vorig jaar al op een knappe tweede plaats bij de nationale kampioenschappen en zal de KNRB vertegenwoordigen bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar in Varese. Laga heeft met Lars Lipman, Daan Vos de Wael en Menno Bezema ook drie ijzers in het vuur. Alle drie zijn het zogeheten ‘High Potentials’ van de roeibond.

Thompson
Toevallig is ook bij de vrouwen de U23-wereldkampioen in de skiff van 2019 present. De Australische Ria Thompson pakte daarna ook nog eens verrassend de bronzen medaille in de dubbelvier in Tokyo en is daarmee favoriet voor de Ladies Trophy. Tegenstand zal komen van de Amerikaanse Alison Rusher die voor dat land eveneens meedeed in de dubbelvier bij de spelen. Nederlandse troef is Minke Holleboom die bij de wereldbeker in Poznan nog zevendewerd in de dubbeltwee met Karien Robbers.

Alle inschrijvingen – ook van andere velden – zijn hier te vinden.