Voorbeschouwing NK Indoorroeien: wederom vrouwen publiekstrekker

Voorbeschouwing

Na de Hel van het Noorden moet ook de nationale kampioenschapen Indoorroeien het vooral van de vrouwen hebben. Waar de bondsmannen zich richten op binnenkort te houden onderlinge trials in de tweezonder en een test op de Row Perfect-machine, doen de vrouwen van Josy Verdonkschot verplicht mee aan het evenement in de Sporthallen Zuid.

Een uitgesproken favoriet bij de vrouwen valt niet aan te wijzen. Afgelopen jaren hielden vooral Lisanne Brandsma en José van Veen intense onderlinge gevechten op het Concept2-apparaat. Vorig jaar trok Brandsma aan het langste eind, maar in haar voordeel was dat Van Veen toen nog aanzienlijk korter aan het trainen was. Afgelopen maart was het net andersom en was Van Veen ruim een halve seconde sneller (6:36,1 om 6:36,7). Grote kans dat beide bondsroeisters het dus ook deze editie spannend zullen maken.

Doe ajb mee aan de NLroeicrowdfunding, doneer hier. Bedankt!

Offereins
Naast deze twee favorieten is er nog een behoorlijk gevaarlijke outsider. Voormalig Project 2020-roeister Tinka Offereins traint sinds het najaar mee met de nationale equipe en liet in de boot al goede dingen zien bij de Hel van het Noorden. Op de ergometer is ze ook bijzonder sterk getuige haar derde plaats van vorig jaar op drie seconden van winnaar Brandsma. Waar haar directe concurrenten nog uitrustten van hun WK begon zij al eerder met trainen. Het zou dus zo maar eens kunnen dat Offereins daardoor een langere adem heeft.

Scullers
Ook tussen de scullsters zitten een aantal vrouwen met een sterke ergometertijd. Sophie Souwer is echter afwezig, dus zal het moeten komen van de nog zeer jonge Karolien Florijn, die met een persoonlijk record van 6:41 de topvrouwen dicht op de hielen ziet. Normaal gesproken zou zij de favoriet zijn in het veld voor roeiers onder de 23 jaar, maar net als vorig jaar schreef zij zich in bij de open categorie. Grote vraag is verder wat herintreedster Inge Janssen kan. Twee weken terug domineerde ze nog in de skiff bij de Hel van het Noorden en in het verleden stond ze eveneens haar mannetje op de ergometer. Let verder op Ymkje Clevering, zij won vorig jaar de B-categorie en kwam in februari ook uit laag in de 6.40.

Lichtgewichten
Bij de lichte vrouwen zijn de inschrijvingen kwantitatief bijzonder pover. In het Elite-veld liggen er met olympisch kampioene Ilse Paulis en de terugkerende Mette Beugelsdijk überhaupt maar twee vrouwen aan de start. In het U23-veld is Marieke Keijser de absolute topfavoriet. Vorig jaar zette ze zonder noemenswaardige voorbereidingstijd al een indrukwekkende 7:04,8 op de klokken. De vraag is of zij dat kunstje dit keer kan herhalen en een nieuw record kan neerzetten. Achter haar zijn een aantal talentvolle vrouwen die richting de 7:10 gaan, zoals Martine Veldhuis en Iris Hochstenbach.

Record
Bij de mannen is de meest opvallende naam die van lichtgewicht Obbe Tibben. Vorig jaar scherpte hij in Amsterdam het nationale SB-record aan tot een tijd van 6:15,5 en eerder gaf hij al aan dat record nu opnieuw aan te willen vallen. Bij de mannen in de open categorie ligt door het ontbreken van de nationale top, de titel voor het grijpen. Steven Coevert van Proteus-Eretes lijkt de beste papieren te hebben, hij ging vorig jaar al onder de grens van zes minuten. Outsiders zijn Job Huigsloot en Niek van Venrooij.

Meer informatie is hier te vinden.