Wereldbeker Belgrado: Vijf ploegen vechten zich naar finale

Algemeen Wedstrijden

Nederland bemachtigde zich vandaag een groot aantal finaleplaatsen in de matig bezette wereldbeker in Belgrado. Maar liefst veertien ploegen vechten morgen om de medailles. Wel moet worden opgemerkt dat acht van hen al zeker was van een finaleplaats door kleine velden. De dubbelvier van de mannen plaatste zich gisteren al voor de eindstrijd, vijf andere ploegen deden dat vandaag.

De dubbeltwee van lichtgewichten Bart Lukkes en Jort van Gennep kwamen in de heats gisteren niet genoeg mee en moesten naar eigen zeggen een strafrondje varen. Vandaag hadden zij meer geluk. Ze waren het snelst in de herkansing en in vorm in de halve finale. Door daar tweede te worden doen ze morgen mee om de medailles. Skiffeur Stef Broenink is op finalekoers en stoomt goed door. In de halve finale moest hij alleen de Zwitster Nico Stahlberg voor zich dulden.

Vieren
Gisteren plaatste de vierzonder van slagman Govert Viergever zich al voor de eindstrijd, via de herkansing kon de boot van Bjorn van den Ende zich morgen mengen in die strijd. Ook de mannendubbelvier kon zich via een herkansing plaatsen in de finale. De vrouwenvierzonder noteerde in een race om de baannummers de snelste tijd en ligt morgen keurig in het midden als de race om de medailles gaat. De vrouwendubbelvier moest in de Poolse boot hun meerdere erkennen en werd tweede.

Baannummers
Acht ploegen kwamen in actie in de zogenaamde prelimitary races, waarvan de uitslag bepaalt wie er in de finale in de gunstigste banen liggen. Sophie Souwer en Inge Janssen waren in de dubbeltwee de snelsten, gevolgd door Lisa Scheenaard en Marloes Oldeburg. Het wat minder ervaren duo Roos de Jong en Kirsten Wielaard werd vijfde. De mannenacht van Nereus had het zwaar vanmiddag, van de vier deelnemers droegen zij de rode lantaarn.

Britten
De twee vrouwentweezonders roeien in een veld van drie deelnemers. De Nederlandse ploegen werden in de weg gezeten door de enige Britten. Aletta Jorritsma en Karolien Florijn noteerden de tweede tijd ten koste van Lies Rustenburg en José van Veen.

Doek
Voor twee Nederlandse boten viel vandaag het doek in de koers naar een volgende ronde. Skiffeur Bastiaan Collette had via de herkansing nog uitzicht op een halve finale, maar miste die. Hij behaalde de c-finale. De lichte dubbeltwee van Freek Temming en Floris Loeffen had meer geluk in de herkansing. Het duo kwam er in de halve finale minder aan te pas. Hun toernooi eindigt in de b-finale.

Schema zondag

 • 9.40 uur, b finale lichte mannendubbeltwee: Freek Temming, Floris Loeffen
 • 10.33 uur, a finale vrouwen vierzonder: Monica Lanz, José van Veen, Karolien Florijn, Aletta Jorritsma
 • 11.03 uur, a finale vrouwen dubbelvier: Nicole Beukers, Inge Janssen, Sophie Souwer, Olivia van Rooijen
 • 11.18 uur, a finale lichte mannendubbeltwee: Bart Lukkes, Jort van Gennep
 • 11.48 uur, a finale mannen vierzonder: Bjorn van den Ende, Ruben Knab, Roel Braas, Boaz Meylink & Govert Viergever, Vincent van der Want, Jasper Tissen, Harold Langen
 • 12.02 uur, a finale mannen tweezonder: Mechiel Versluis, Mitchel Steenman
 • 12.18 uur, a finale mannen dubbelvier: Niki van Sprang, Guillaume Krommenhoek, Wouter Withagen, Koen Metsemakers
 • 12.22 uur, a finale vrouwen dubbeltwee: Lisa Scheenaard, Marloes Oldenburg & Roos de Jong, Kirsten Wielaard & Sophie Souwer, Inge Janssen
 • 13.03 uur, a finale vrouwen tweezonder: Lies Rustenburg, José van Veen & Aletta Jorritsma, Karolien Florijn
 • 13.18 uur, a finale mannenskiff: Stef Broenink
 • 13.45 uur, c-finale mannenskiff: Bastiaan Collette
 • 13.48 uur, a finale mannenacht: Michiel Oyen, Nelson Ritsema, Abe Wiersma, Bo Wullings, Jaap Scholten, Mick Makker, Lex van den Herik, Freek Robbers en stuurvrouw Dieuwke Fetter