Voorbeschouwing WK Junioren: hopen op een verrassing

Voorbeschouwing

Vandaag gaat in Racice de juniorenWK van start. De vier ploegen die namens Nederland in actie komen, gaan allen echter pas donderdag los In Tsjechië. Tussen deze boten zitten net als vorige jaar op voorhand geen medaillewaardige ploegen. Het is hopen op een verrassing.

Die surprise zou dan waarschijnlijk het snelst van de meisjes moeten komen. Vooral de dubbelvier liet de laatste wedstrijden in Nederland een goede indruk achter. Het kwartet kreeg echter onlangs nog met tegenslag te kampen omdat de oorspronkelijke boegroeister, Pau Koster, met een blessure uit moest vallen. De ervaren Susan Temming is haar vervanger maar het is nog onduidelijk hoe de ploeg met verder de sterke Lisa Bruijnincx en de snelle dubbeltwee van Fien van Westreenen en Femke Paulis hierop reageert. Het zou mooi zijn als zij hun zevende plaats bij afgelopen EK kunnen verbeteren. Duitsland, Zwitserland en thuisland Tsjechië zijn in elk geval de landen om in de gaten te houden.

Vierzonder
Ook de vierzonder zou kunnen verrassen. En dan puur omdat het eigenlijk vrij onduidelijk is hoe het met de snelheid van deze ploeg staat. Op papier lijkt de ploeg met het sterke talent Isabel van Opzeeland en de tweezonder van Jessy Vermeer en Iris Klok die samen al hard gevaren, namelijk behoorlijk sterk. De vier met verder de nog kort roeiende Benthe Boonstra haperde echter flink toen ze begonnen en roeide tijdens de Koninklijke Holland Beker en de Slotwedstrijden niet de snelheid die ze zouden moeten halen. Toch hebben de meiden van coaches Anita Meiland en Ed Maan in de training soms goede snelheid zien. Het is hopen dat dit er deze week ook uitkomt.

Junioren Holland Acht
De jongensacht kende afgelopen seizoen wisselende hoedanigheden. In sommige (voor)wedstrijden roeide het octet uitstekend, maar soms kwam de ploeg ook niet vooruit. Daarbij is sinds het begin behoorlijk wat gewisseld in de op- en samenstelling. In twee series zijn de gebroeders Schwarz het slachtoffer van de selectie. Joost (de jongste), werd al eerder gepasseerd en haalde vervolgens genoegdoening bij de Coupe de la Jeunesse in de skiff, Gijs werd onlangs vervangen door Felix Mebius van De Hunze. Opvallend genoeg maakten beiden nog wel deel uit van de prioriteitsboot vierzonder die bij de EK in Gravelines zevende werd. Gijs Schwarz gaat in Tsjechië nu in de tweezonder van start met Willem Stoop van Willem III. Wonderen zullen van hen niet verwacht worden.

Het WK is hier live te volgen.