Liefhebbers bevolken tribunes in Rio

Algemeen

De Canadees/Nederlandse Carling Zeeman denderde gisteren over de golven. Nlroei sprak ter plaatse haar fans en die van anderen.

De vijfentwintigjarige Zeeman komt uit voor Canada, maar via haar twee Nederlandse ouders stroomt er honderd procent Hollands bloed door haar aderen. Zeeman plaatste zich via de WK in Aigebelette voor deze Spelen en eerder dit jaar skiffte ze naar goud op de Wereldbeker in Varese.

Tribune
Een schare Canadese fans maakt de sfeer op de tribune wat los als Zeeman de finish nadert. En dat steekt aan. Supporters van verschillende landen juichen als ze met bootlengtes voorsprong over de finish komt. “Dat is mooi”, vindt de Nieuw-Zeelandse Mike Eisen. “We komen hier voor goed roeien. En voor ons eigen land. Maar vooral aantrekkelijk roeien is wat we willen zien. De Kiwi-pair aanmoedigen doen we wel als ze in de finale liggen.”

Deen
Er is meer publiek dat vroeg in de ochtend is opgestaan om races te kijken. Een heat na de finish van Zeeman wordt dat duidelijk tijdens een race tussen de Amerikaanse Genevra Stone en de Deense Fie Udby Erichsen. Stone ligt de gehele race voor, maar in de laatste vijfhonderd meter loopt de Deense 3,5 seconde in en legt haar boegbal er net niet voor. “Hier komen we vandaag voor”, zegt Eisen. “Gegarandeerd mooi roeien.”

Heats
“Bij de heats zie je nog dat mensen die hier zitten roeiliefhebbers zijn in brede zin”, zegt een fan in een Canadashirt. “Niet alle mensen juichen voor hun eigen land. Mensen van allerlei nationaliteiten gaan los op spannende en knappe dingen die er gebeuren in roeien op dit niveau.”

Supporters
Aan het begin van de dag is het animo voor bepaalde landen vooral te horen tijdens het instemmend gejuich bij het door de commentator opsommen van de deelnemers.. De komende dagen worden de races spannender en dat zal naar verwachting ook het gedrag van de supporters veranderen. Dit was al goed te merken bij de grotere nummers op zaterdag. Groepen in Australiëpakjes, met Canadaletters of gehuld in Britse vlaggen verschijnen aan de kanten.

Brennan
De eerste races vonden plaats op relatief glad water. Maar gedurende de ochtend namen windvlagen toe, met name in het middelste gedeelte van het roeiwater. Dat was al te zien toen skiff-favoriet Kim Brennan de derde plaats behaalde en zich op het nippertje direct plaatste voor de kwartfinales. De regerend wereldkampioene wijdt dit aan de gevolgen van de weersomstandigheden, zo vertelde ze aan Australische journalisten. In de velden daarna werd de toenemende wind sommige ploegen teveel. De twee-zonder van Servië kapseisde. Wereldroeibond FISA heeft hen een herkansingsplaats geboden.

Weersvoorspelling
Toch was de voorspelling aan het begin van de eerste roeidag gunstig. Voor de komende dagen is de voorspelling in elk geval onveranderd. Hoe de golfslag werkelijk gaat zijn vandaag is voor nu lastig te zeggen. En wat er verder nog kan gebeuren: de start werd even uitgesteld omdat er drijvend plastic moest worden gevist.