Koninklijke Holland Beker: Martin versus Synek

Voorbeschouwing

De Holland Beker heeft dit jaar een kwalitatief sterk deelnemersveld getrokken. Dit weekeinde is de Bosbaan het strijdtoneel.

De prestigieuze beker – al sinds 1886 voor skiffeurs – kent dit jaar een bijzonder affiche. Vanwege de voorlopige roeipauze van tweevoudig olympisch kampioen Mahé Drysdale behoren de legendarische races die hij met zijn tegenstrever Ondrej Synek voerde vooralsnog tot het verleden, inmiddels zijn er ook nieuwe topskiffeurs opgestaan die het de Tsjechische routinier meer dan lastig kunnen maken.

Martin
De roeier die Drysdale vorig jaar in de olympische finale zelfs op 0,01 seconde naderde, de Kroaat Damir Martin, is één van hen en zal morgen voor het eerst zijn opwachting maken op de Bosbaan. Het voorseizoen verloopt voor de voormalige dubbelvierroeier nog niet ideaal. Bij het EK moest hij zich al nipt de meerdere erkennen in Synek en nog geen week terug kreeg hij een flinke tik te verwerken toen hij bij de wereldbekerwedstrijden van Poznan op de zesde en laatste plaats in de finale eindigde.

Synek
Uiteraard is Synek weer van de partij. De inmiddels 34-jarige meervoudig wereldkampioen werd een maand geleden op zijn thuisbaan in het Tsjechische Racice dus nog Europees kampioen en verkeert vermoedelijk nog steeds in uitstekende vorm. Synek won de Holland Beker al vier keer eerder, voor het laatst wel in 2011.

Duitsers
De twee mastodonten zijn zeker niet de enige grootheden in het maar liefst 27 namen tellende deelnemersveld. De Deen Sverri Nielsen liep bijvoorbeeld op een haar na kwalificatie voor de Olympische Spelen mis en met Hans Gruhne, Karl Schulze en Stephan Krueger zijn er ook drie sterke Duitsers van de partij. Krueger werd in 2010 al eens wereldkampioen in de dubbeltwee, Gruhne en Schulze zijn olympisch kampioen in de dubbelvier.

Nederlanders
Het Nederlandse geweld moet komen van erkende scullers als Amos Keijser, Bastiaan Colette en Stef Broenink. De bondsskiffeur uit Leiden kent momenteel een mindere periode en strandde bij de EK als bij de wereldbeker in Poznan in de C-finale.

Ladies Trophy
De strijd om de Ladies Trophy lijkt een iets minder interessante te worden, daar de meeste wereldtoppers de race links laten liggen. Op het laatste moment kreeg de organisatie echter te horen dat voormalig winnaar Emma Twigg alsnog zal deelnemen. Opmerkelijk, omdat de skiifkampioene van de Amsterdamse WK (2014) na een teleurstellend verlopen Olympische Spelen eigenlijk is gestopt met de wedstrijdsport.

Janssen
Tegenstand zal voor haar voornamelijk komen van Nederlandse roeisters. Zowel Inge Janssen als Karolien Florijn zijn voor deze gelegenheid uit hun eigen nummer – respectievelijk dubbelvier en vierzonder – gestapt en hebben in het verleden al geregeld laten zien hard te kunnen skiffen. De Amerikaanse lichte roeister Mary Jones is een sterke outsider. Zij werd vorige week in Poznan vijfde in haar categorie.

Holland Acht
Ook in tal van andere velden kunnen op basis van de inschrijvingen mooie races worden verwacht. Met 532 inschrijvingen uit 21 landen en internationale ploegen uit Australië, Tsjechië, Denemarken en Groot-Brittannië kan gesproken worden van een competitieve editie. Uiteraard geven ook de roeiers uit de nationale selectie acte de présence. De ontmoeting tussen de Holland Acht en de onder 23-acht die vorig jaar wereldkampioen werd kan daarbij nog een interessante wedstrijd worden.
©NLroei, 23-6-2017