Tromp Boat Races blijven populair

Voorbeschouwing

Dit weekeinde worden voor de 34e keer de Tromp Boat Races (TBR) georganiseerd. Deze najaarsklassieker wordt met het jaar populairder. Deze keer doen liefst 750 ploegen mee, al laten de nationale toproeiers de wedstrijden grotendeels links liggen.

Dit laatste is dit seizoen niet bepaald merkwaardig. De equipe is pas weer een kleine maand aan het trainen na het succesvolle WK in Ottensheim. De boog staat zelfs dit najaar al gespannen met de belangrijke Olympische Spelen van 2020 al in het vizier. Deelname aan een wedstrijd is dan al snel overbodig.
[su_quote]Maak kans op het boek ‘Fluisterend Goud’, doe nog vandaag mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
Van der Bij/Ritsema
De enige uitzondering is de tweezonder van Amsterdammers Nelson Ritsema en Jan van der Bij. Deze Nereus/Skøll-combinatie maakt deel uit van een groep van acht waarvan er vier uiteindelijk de olympische vierzonder moeten gaan bemannen. Gelijkwaardige tegenstand zullen ze vermoedelijk niet krijgen. Zowel Laga (Bezema/Vos de Wael) als Njord (Van der Velden/De Haan) hebben ook ervaren bemanningen die dus vermoedelijk voor de tweede plaats zullen racen.

Adema versus Van Lierop
De skiff bij de mannen kan een leuke strijd worden. Groninger Luuk Adema is van de partij en zal af moeten rekenen met de sterke lange-afstandsracer Lennart van Lierop. Opvallende naam is die van Bastiaan Colette. De roeier van Okeanos zat een aantal jaar terug tegen de equipe aan en mikt met ervaren coach Rob Jonkman klaarblijkelijk op een terugkeer. Let ook op Guido de Ruiter (Theta). Dat kan een goede outsider zijn.

Wereldkampioenen
Bij de skiffeuses lijkt de ervaren Minke Holleboom de beste papieren te hebben, al zal het interessant worden hoe ver de wereldkampioene bij de junioren in de dubbeltwee, Lisa Bruijnincx, het zal doen. Dit najaar stapte ze over van roeivereniging Gouda naar het Leidse Njord. Een andere wereldkampioene (uit de vrouwen onder 23 acht), Dieuwertje den Besten, is ook van de partij.

Duncan
Ten slotte is er ook bij de lichte vrouwen een wereldkampioene aanwezig. De Britse Susannah Duncan (Proteus-Eretes) pakte deze zomer in de lichtgewicht skiff de wereldtitel en doet nu ook Hilversum aan. Het wordt interessant om te zien hoe dicht de Nederlandse subtop haar op de hielen zit. Met Iris Hochstenbach (zilver bij WKU23 in LW2x), Mette Beugelsdijk en Yumiko van Diest liggen er meerdere uitdagers aan de start. Bij de lichte mannen is bronzen medaillewinnaar van de WK, David Kampman, favoriet.

De loting is hier te vinden. Uitslagen worden hier gepubliceerd.