Voorbeschouwing H4K: Amsterdam versus buitenland

Voorbeschouwing

Dit weekeinde wordt de 51e editie van de Heineken Roeivierkamp georganiseerd. In de elite-velden hebben alleen de Amsterdamse verenigingen Nereus en Skøll een acht bij zowel de mannen als de vrouwen. Voor de rest zijn het vooral buitenlandse ploegen die deelnemen.

De angst dat de gewijzigde datum minder inschrijvingen van buiten zou opleveren bleek ongegrond. In de Gevorderden-categorieën zijn er zelfs meer buitenlandse boten te vinden dan Nederlandse ploegen. In de Elite-velden springen vooral de achten van het Britse Molesey en het Zwitserse Erlenbach eruit. Molesey kwam vorig jaar al met een sterke mannenboot en heeft nu ook een vrouwenploeg met de Nederlandse Lisa Goossens gestuurd.

Souwer
Voor Erlenbach roeit het Nederlands-Italiaanse partnerkoppel Sophie Souwer en Martino Goretti en zij hebben voor deze wedstrijd een eigen sterrenensemble geformeerd. Zo nodigde Goretti onder andere de inmiddels al lang gestopte tweeling Muda uit. Souwer roeit met de Zwitsere oud-international Jana Nussbaumer. Vermoedelijk zullen ze niet snel genoeg zijn om de Nederlandse topboten bij te houden.

Hoop
Interessant is wat dat betreft ook de inschrijving van De Hoop bij de mannen. Deze boot bestaat eveneens uit oud-wedstrijdroeiers waarvan slagman Bastiaan Colette de bekendste is. De ploeg traint fanatiek voor onder andere de Henley Royal Regatta en wil zich (moedig) meten met de top van Nederland in plaats van met de veteranen, wat in Nederland meer gebruikelijk is. Bij de Head of the River een week geleden kwamen ze op acht kilometer zo’n ruime 45 seconden tekort op winnaar Skøll.

Skøll
Deze ploeg gaat ook nu van start, maar treft nu ook een goede acht van stadgenoot Nereus. Bij Skøll zit oudgediende Bjorn van den Ende wederom op de slagpositie. De vereniging aan de Jan Vroegopsingel heeft daarnaast de fysieke talenten Wibout Rustenburg en Stijn Wieling aan boord. Tevens heeft de vereniging aantrekkingskracht op roeiers van buiten. Want na eerdere carrières bij respectievelijk Vidar, Phocas, Saurus en Boreas zitten Jorn Salverda, Sten Postma, Mats van Sabben en Nicolaas Dirkzwager nu bij Skøll in de boot.

Nereus
Het kan een leuke strijd opleveren met Nereus waar een aantal jonge talenten (Lucas Keijzer en Jelle Bakker) samen varen met wat meer ervaren Nederlandse subtoppers als Jasper Joordens, Isak Verkaik, Ies Wiersma, Noud Scholten, Boris Mulder en Lars Kreiter. Andere verenigingen met goede zware mannen zoals Triton, Laga en Njord houden hun beste roeiers met het oog op de Varsity over twee weken aan de kant en hebben enkel een acht in de tweede divisie ingeschreven.

Robbers
Bij de vrouwen lijkt Nereus de overhand te hebben op Skøll. Coastalwereldkampioen Karien Robbers bezet bij de bordeaux-rode Amsterdammers de slagpositie en met de talenten Floor van Ameyde, Femke Paulis en Jente Jongsma hebben ze iets meer roeiers van naam dan Skøll dat met slagvrouw Minke Holleboom de enige roeister van ‘naam’ is. Njord en Skadi – met daarin onder andere Lisa Bruijnincx en Marieke Keijser – laten hun beste roeisters uitkomen in de dubbelvier.

De lotingen en starttijden zijn hier vinden.