Voorbeschouwing Roeivierkamp: storm voorspeld

Algemeen Voorbeschouwing

Een kleine 400 ploegen nemen aankomend weekeinde deel aan het spektakel van de Heineken Roeivierkamp, dat hopelijk niet te veel zal lijden van de slechte weersomstandigheden. Teleurstellend is het kleine aantal eerstedivisieploegen.

De eindsprint van de crowdfunding is ingezet. Inmiddels is 11.400 van de beoogde 15.000 euro binnen. Je kunt hier meedoen. Alvast bedankt!

We zullen heel lang terug in de tijd moeten om zo’n klein veld als bij de mannen te vinden. Slechts drie Nederlandse boten schreven zich met daarnaast nog twee Britse boten. Alleen drie relatief grote verenigingen als Nereus, Laga en Skøll doen mee. Favoriet is uiteraard de organiserende thuisclub waar hoofdcoach Diederik Simon meer dan voldoende mogelijkheden had om een goede boot op te stellen.

Nereus
De keuze viel uiteindelijk op een combinatie van scullers uit de dubbelvier (Abe Wiersma en Tone Wieten) en mannen die onder de hoede van Willem Jan de Widt selecteren voor een vier- en tweezonder. Freek Robbers keert weer terug op zijn geliefde slagpositie. De plek waarop hij met de Nereus-acht twee jaar terug een wereldbekerwedstrijd won.

Skøll
Stadsgenoot Skøll kan daar inmiddels een zeer sterke boot tegenover zetten al is het niet de verwachting dat zij het de Nereïden bijzonder moeilijk kunnen maken. Hoofdcoach Steffen de Vries heeft de beschikking over toproeiers Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek en Jan van der Bij. Volgens de inschrijvingen stapt zelfs oud-coryfee Matthijs Vellenga in de boot. Vermoedelijk zullen zij met Laga strijden om de tweede plaats.

Puntensysteem
Opvallend is dat er voor de tweede divisie maar liefst 19 boten zijn aangemeld. Het lijkt het gevolg van het nieuwe klassificatiesysteem van de KNRB waarbij met punten gewerkt wordt in plaats van met overwinningen. Voor ploegen gelden nu gemiddeldes in plaats van dat als één enkele roeier teveel punten heeft die divisie niet gestart kan worden. Ook heeft de organisatie onder druk van de roeibond de oude derde divisie (Nieuwelingen-niveau) moeten opheffen.

Nereusvrouwen
Lichtpunt is dat bij de vrouwen tweemaal zoveel eerstedivisieachten staan ingeschreven. Nereus heeft opvallend genoeg de kansen gespreid met een acht die bestaat uit voornamelijk bondsroeiers inclusief twee opvulplekken én een ploeg met roeisters die de laatste twee jaar zijn opgeleid. Het zal erom spannen welke van de twee boten de snelste zal zijn.

Concurrentie
Gyas legt traditioneel ook een sterke vrouwenboot op het water met onder andere equipe-roeiers Sophie Souwer, Marloes Oldenburg en Ymkje Clevering. Okeanos doet dit ook maar heeft hulp van buiten gezocht in de persoon van Monica Lanz (Triton) en Lies Rustenburg (Skøll). Laga stuurt een behoorlijk talentvolle ploeg.

Dubbelvier
Sterke deelname is verder in het dubbelvierenveld te vinden. Karolien Florijn, Lisa Scheenaard, Ellen Hogerwerf en Nicole Beukers bundelen voor deze gelegenheid de krachten en zijn uiteraard topfavoriet.

Weer
De weersvoorspelling voor het weekeinde levert veel wind op, maar volgens de organisatie is het vooralsnog niet de verwachting dat de wedstrijd geannuleerd moet worden. Meer informatie over de wedstrijd is hier te vinden.