Van Dorp flink sneller dan Nederlands record: 5:39,1

Kort

Simon van Dorp blijft ergometerrecords aaneenrijgen. Gisteren roeide hij tijdens een training van zijn universiteitsploeg van Washington naar een fabelachtige tijd van 5:39,1 over 2000 meter.

De eindsprint van de crowdfunding is ingezet. Inmiddels is 11.400 van de beoogde 15.000 euro binnen. Je kunt hier meedoen. Alvast bedankt!

Dat is bijna 2,5 seconde sneller dan zijn eigen persoonlijke record die hij vorig jaar rond deze tijd noteerde. Ook is het een aanzienlijke verbetering van het nationaal record van 5:43,7, dat Roel Braas in 2013 neerzette. De prestatie van Van Dorp komt echter niet in aanmerking voor een record omdat het – in tegenstelling tot alle andere afstanden – niet tijdens een officiële wedstrijd geroeid is. Het wereldrecord van Josh Dunkley-Smith is slechts nog 3,2 seconden sneller.

Training
De tijd is nog opmerkelijker omdat het tijdens een training gedaan is. Na deze twee kilometer moest de roeier uit de Holland Acht van vorig jaar nog maar liefst drie keer dezelfde afstand overbruggen. “De focus lag wel op de eerste en de laatste dus ik heb zeker wel hard doorgeroeid”, legde hij uit. De vierde twee kilometer deed de voormalig roeier van Willem III overigens nog in 5:54.

Efficiënt
Van Dorp doet samen met zijn ploeggenoten volgende week de echte test over twee kilometer. “We gaan het zien wat het dan oplevert. Ik denk dat er technisch nog wel meer inzit. Mijn laatste afstand nu voelde efficiënter dan de eerste.”