Daventria onbereikbaar door hoge waterstand

Kort

De extreem hoge waterstand in de Nederlandse rivieren heeft ook gevolgen voor de roeisport. Zo is de botenloods van roeivereniging Daventria in Deventer momenteel onbereikbaar.

NLroei wordt mede mogelijk gemaakt door de donateurs. Hier kun je ook bijdragen aan onze crowdfund-actie.

De loopbrug tussen de vaste wal en het verenigingsgebouw staat namelijk onder water. Dat gebeurt als de waterstand op de rivier de IJssel boven de 5.60 meter NAP komt. Momenteel staat de teller op 5.78 NAP. Een groot aantal roeiers besloot afgelopen weekeinde zich dan ook te verplaatsen naar het nabij gelegen Amycus in Almelo, waar op het Twentekanaal wel gewoon geroeid kon worden. De vereniging nam daarbij tien boten mee uit Deventer die voor het transport eerst met een bootje naar de wal moesten worden gebracht. Geplande verenigingsactiviteiten zullen deze week op een andere plaats gehouden worden.

Jason
Hoewel de botenloods van Jason in Arnhem gewoon bereikbaar is, wordt ook daar momenteel niet geroeid. Vanwege de hoge waterstand in de Rijn is daar een algeheel roeiverbod van kracht. Roeien is volgens het bestuur bij deze hoge waterstand onverantwoord. Door aanpassingen rond de rivier zou de afvoersnelheid van het water onlangs flink zijn toegenomen. Vorig jaar maart kwamen drie leden van deze vereniging om bij een ongeluk op het water.

Prognose
Ook bij studentenvereniging Argo aan de Rijn geldt een vaarverbod. De verwachting is dat het water de komende dagen gaat zakken.