UPDATE: Wereldroeister van het jaar Inge Janssen neemt seizoen vrijaf

Interview

** Update 13.00 u ** Inge Janssen, die gisteren nog door FISA gelauwerd werd als beste roeister van afgelopen seizoen, neemt een jaar vrijaf. Dat maakte de roeibond vanochtend bekend. De huidige wereldkampioen uit de dubbelvier hoopt hiermee het plezier weer terug te vinden om zodoende volgend jaar terug te kunnen komen en zodoende weer een plek in de prioriteitsboot af te dwingen.

Nog niet gedoneerd aan NLroei? Doe het nu!

Wereldroeifederatie FISA lauwerde de beste roeiers van het afgelopen jaar. De top tien bij de vrouwen wordt aangevoerd door Inge Janssen. Nicole Beukers kan het stellen met de tweede plaats. Als wereldkampioen in de dubbelvier kan het seizoen van Inge Janssen haast niet meer stuk. Maar de rest van haar seizoen was net wat sterker dan dat van ploeggenoot Beukers. Beiden werden weliswaar tweede bij de Europese kampioenschappen, maar Janssen sloeg winnende dubbeltwee (met Sophie Souwer) bij de eerste wereldbeker in Belgrado voor.

Felicitatie
Janssen zelf kwam er van haar voormalige coach Reinder Nijhoff achter dat ze in deze lijst stond. “Ik kreeg van hem een felicitatiebericht via de telefoon. Dat bleek hierover te gaan. Ik wist wel dat de lijst bestond, maar die werd altijd gedomineerd door goed presterende roeisters, zoals uit de Amerikaanse acht of de Britse dubbeltwee. Maar veel van hen zijn gestopt of presteren minder goed.”

Besef
Deze lijst geeft Janssen een goede spiegel. “Het is een mooi besefmoment dat Beukers en ik stabiel presteren en vaak op de internationale podia staan. En niet alleen nu, maar dat hebben we de afgelopen jaren ook gedaan.” Het beste moment van de roeister is de wk-finale: “Maar eigenlijk ook de hele periode ervoor. Wat we bij de WK deden hadden we maanden eerder bij de EK al willen flikken, maar toen lukte het niet. Vanaf dat moment wisten we wel dat het mogelijk was. En dat bleek ook zo. Je op die manier voorbereiden is geweldig.”

Herhalen
Na olympisch zilver en wk-goud blijft de dubbelvier ook volgend seizoen het focuspunt. “De plannen zijn nog niet helemaal bekend, maar de focus zal wel op dubbelvier liggen. We gaan dit volgend jaar herhalen. En niet alleen bij de WK, maar vaker”, zegt Janssen vastbesloten.

Azou
De lof voor beste man van het jaar gaat uit naar de Fransman Jeremie Azou. Hij is sinds 2015 ongeslagen in de lichte dubbeltwee. Het best vertegenwoordigde land bij de mannen is Duitsland, bij de vrouwen is het Roemenië. De top tien is te lezen op worldrowing.com.

Formule
Om tot deze lijst te komen is gekeken naar de uitslagen van afgelopen jaar, maar ook die van de twee jaar ervoor zijn meegewogen. Het behalen van een wereldrecord en het aantal jaar met een internationale staat van dienst leveren ook punten op. De exacte formule is hier te vinden.