Inge Janssen: ‘Fit blijven kan ook in je berging’

Interview

Sinds zondag gelden er landelijk strenge regels met betrekking tot het Corona-virus. Zo riep technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF op om alle sportaccomodaties te sluiten en alle trainingsactiviteiten te schrappen. Hoe gaan de Nederlandse toproeiers om met de nieuwe regels en het vele thuis trainen? NLroei sprak met Niki van Sprang en Inge Janssen.

Beiden zijn vrij nuchter onder de gewijzigde omstandigheden. “We zijn prima toegerust om goed te trainen. Iedereen uit de olympische selectie heeft een ergometer thuis staan en we kunnen ook gewoon buiten fietsen. Daarnaast heb ik zelf zo’n thuisapparaat waar je je fiets op kan zetten. Trainingstechnisch gaat alles dus prima. Het is eigenlijk een beetje trainen alsof je geblesseerd bent, dan train je ook veel binnen”, stelt Van Sprang. Janssen: “We zijn natuurlijk nog maar een paar dagen bezig, maar tot nu toe heb ik er geen problemen mee. Buiten fietsen vind ik bijvoorbeeld alleen maar leuk. Het is alleen wat eenzaam.”

Bosbaan
Roeien wordt spaarzaam toegestaan. Gisteren gaf technisch directeur van de roeibond, Hessel Evertse, in de Telegraaf toe dat er door de olympische atleten op de Bosbaan geroeid mag worden. “Je mag in kleine nummers en zonder met elkaar in contact te komen roeien. Althans dat geldt enkel voor alle gekwalificeerde atleten en wij zijn officieel reserves van de vierzonder. Het was afgelopen dagen nog even aftasten hoe dat werkt”, aldus Van Sprang.

Shifts
Janssen: “Ik heb vandaag pas voor het eerst een stukje geroeid. Zonder ploeggenoten of coach. Dat was wel gek, ik was de enige op het water terwijl het langs de baan heel druk was met wandelaars. We hebben een beperkt aantal shifts waarin je kan roeien zodat je elkaar zo min mogelijk tegenkomt. Na afloop moeten we ook zo snel mogelijk weg. ”

Onduidelijkheid
Voor Van Sprang is met het de Corona gepaarde onduidelijkheid over de rest van het seizoen vervelender. De roeier zit momenteel met Guillaume Krommenhoek in de tweezonder en hoopt zich nog te plaatsen voor de Olympische Spelen. “Het is vooral belastend dat we niet weten waar we aan toe zijn. Ik ben reëel genoeg om te beseffen dat – nu het kwalificatietoernooi geschrapt is – de kans heel klein is dat we nog gaan. Hoogstwaarschijnlijk worden de laatste plekken toegewezen op basis van vorig WK.”

Hardlopen
Het zorgt ervoor dat de roeier van Pampus uit Almere iets minder streng is voor zichzelf. “Zo heb ik nu het hardlopen maar weer eens opgepakt. Dat had ik anders uit angst voor blessures waarschijnlijk niet gedaan. En toen we dinsdag aan het roeien waren, heb ik het ook niet zo nauw genomen met het schema. Dan ben je lekker aan het roeien en in plaats van een paar opzetjes doe je er dan net even wat meer.”

Schema
De trainingsschema’s zijn uiteraard aangepast op de situatie. “Eigenlijk lijkt wat we nu doen een beetje op wat wij op hoogtestage in de Sierra Nevada deden alleen dan wel wat minder zwaar. We zijn weer wat meer terug in de wintermodus met meer kilometers maken. Er zullen immers nu pas later wedstrijden plaatsvinden. Oorspronkelijk stonden er voor nu selectieraces gepland voor de dubbeltwee en dubbelvier. Die gaan niet door en dan heeft het weinig zin die belasting op de ergometer te pakken”, stelt Janssen.

Berging
Zorgen voor de Olympische Spelen maakt de Utrechtse roeister nog niet. “We hebben wel vaker een tijd niet met elkaar getraind, waarna het snel weer klikte. Dat komt wel goed. Dat wordt pas vervelend als het echt lang gaat duren. Het enige wat nu even vervelend is, is dat de selectie op pauze staat. Maar ook dat is wat het is. Fit blijven kan ook prima in de berging, want daar staat mijn ergometer.”


[su_quote]Steun NLroei, juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]