Mechiel Versluis twijfelt openlijk over Tokyo 2021

Interview

Vlak nadat de Olympische Spelen werden uitgesteld, kwamen er hoopgevende berichten vanuit Duitsland en Engeland. Bij de twee grootmachten in de mannenacht zouden er nog wel eens problemen in de bezetting komen, zo leek het. Bij de Holland Acht ging iedereen er vol voor, liet Bram Schwarz nog vol bravoure weten. Een maand later is de twijfel echter toegeslagen bij routinier Mechiel Versluis.
[su_quote]Steun NLroei. Juist nu. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Dit blijkt uit een openhartig interview dat gisteren verscheen in een aantal regionale kranten, waaronder het Noordhollands Dagblad. Hierin doet de 32-jarige roeier van Okeanos uit de doeken hoe hij heen en weer wordt geslingerd tussen doorgaan en stoppen. “Na de mededeling van uitstel had ik een leeg en onbestemd gevoel. Ik wist het plots niet meer, werd door wisselende gemoedsstemmingen overmand”, stelt hij.

Lockdown
Oorspronkelijk luisterde hij vooral naar zijn familie en vriendin. “De meesten zeiden: ‘ga door, de periode is te overzien’. Die consensus zorgde alleen niet voor kalmte, integendeel. Ik dacht vooral: ‘kan ik dat extra jaar wel opbrengen?’ Het voelt zo ver weg. Juist ook omdat door de intelligente lockdown gezamenlijk trainen momenteel niet mogelijk is en er qua wedstrijdplanning niets mogelijk is.'”

Brandweer
Versluis, die in 2013 wereldkampioen werd in de vierzonder en in 2016 met de acht olympisch brons pakte, ziet vooral op tegen weer een winter kilometers vreten in de kou. Hij keek ook uit naar het einde van zijn roeicarrière. “Ik verlangde naar een lange vakantie, wilde ook de sociale banden weer aanhalen. Oriënteerde me op een maatschappelijk bestaan, had zelfs al gekeken naar een functie bij de brandweer. Domweg ontsnappen uit het keurslijf, een nieuwe uitdaging zoeken; ik keek daar enorm naar uit.”

Roofbouw
Omdat hij altijd loyaal is geweest naar de groep neigt hij naar doorgaan. Maar bovenal wil hij eerlijk zijn, zowel naar zichzelf als naar zijn ploeggenoten. “We zijn samen aan dit project begonnen en hebben ons al gekwalificeerd, dus commitment is een vereiste. Dat vraagt volle overgave, biedt geen ruimte voor compromissen sluiten of concessies doen. Kan ik dat opbrengen, met al mijn bedenkingen en na al jaren van lichamelijke roofbouw?”

Schaduwslag
Als Versluis zou besluiten te stoppen, zou dat een flinke aderlating zijn voor de ploeg. Bij afgelopen wereldkampioenschapen in Linz werd hij tijdens het toernooi nog van de boegpositie naar voren gehaald om direct achter slagman Robert Lücken de boot voor te slaan. In die opstelling pakte de ploeg het zilver, slechts een fractie achter het onklopbaar geachte Duitsland.