Bram Schwarz: ‘We zijn zeer gemotiveerd om er straks weer tegenaan te gaan’

Algemeen Interview

We hoeven niet bang te zijn dat roeiers uit de Holland Acht zullen stoppen met hun roeicarrière nu de Olympische Spelen met een jaar zijn uitgesteld. Volgens Bram Schwarz was al een dag na het nieuws duidelijk dat iedereen door wilde gaan. Dit ondanks het hoge aantal ‘oudgedienden’ in de ploeg.[su_quote]Voor niets gaat de zon op. Steun NLroei juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]  
De pas 21-jarige roeier heeft wel even flink zitten vloeken toen hij het nieuws over de Spelen hoorde. “Het is niet leuk als je ergens keihard voor traint en dat dan die climax ineens niet doorgaat. We hadden de laatste tijd veel werk verzet en stonden er fysiek goed voor. Het schiet dan toch even door je hoofd dat dat misschien voor niets is geweest. Je merkte in de laatste weken met al die onduidelijkheid dat de motivatie in de groep ook iets minder werd. Wat dat betreft is het fijn dat het IOC snel gehandeld heeft. Nog vier weken onduidelijkheid was ondoenlijk geweest.”

Low-profile
Toen de ploeg op de hoogte was gesteld van het nieuws, is men meteen naar huis gegaan. “We trainden in Almere en over hoe het verder zou gaan, was toen nog niets duidelijk. Dan kan je beter gewoon stoppen en low-profile zelf doortrainen totdat duidelijk wordt wat en hoe. Vooral omdat deze periode met beperkingen waarschijnlijk nog wel even duurt. Dan kan je beter thuis even opladen. De coaches hadden zo ook de tijd om weer een nieuw schema te maken.”

Duitsland
Toch was de mentale weerbaarheid binnen de ploeg groot. “Binnen een dag had iedereen aangegeven dat ze – ondanks het uitstel van een jaar – er toch voor wilde gaan. Een jaar extra is overzichtelijk. Ik denk dat het een ander verhaal was geweest als we twee jaar hadden moeten wachten.” Tegelijkertijd kwam het bericht dat bij de belangrijkste concurrent, de befaamde Deutschland Achter, enkele oudere roeiers overwogen te stoppen. “Dat samen gaf een hele goede boost. Ik weet zeker dat zodra het weer kan, wij er weer keihard tegenaan gaan.”   

Studiepunten
Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft het uitstel ook voor Schwarz de nodige vervelende gevolgen. Door een mislukt studie-avontuur in Amerika en zijn snelle ontwikkeling als toproeier heeft hij nog amper studiepunten gehaald. Hij was van plan om na Tokyo zich daar op te gaan richten. “Dat loopt dus ook in de soep nu. Het is in zowel een pré-olympisch als in een olympisch jaar vrijwel onmogelijk om naast het roeien te studeren. Daar komt nu weer een jaar bij en daar mag best wat meer aandacht voor zijn. Er is nu een kans dat ik na Tokyo even tijdelijk helemaal moet stoppen met roeien om echt even goed te studeren.”