Muda’s niet naar WK

Voorpagina Wedstrijden

Een maand voordat de wereldkampioenschappen op de Willem Alexanderbaan van start gaan, is de Nederlandse bezetting voor de niet-olympische disciplines zo goed als rond. Tycho en Vincent Muda zullen in elk geval niet in actie komen.

De nationale equipe mist daardoor een belangrijke medaillekandidaat. Onlangs roeide de tweeling in de twee-zonder-stuurman zonder noemenswaardige voorbereiding naar een knappe tijd van 6:26,45, slechts vier tellen boven het wereldrecord. In 2010 won het duo al met overmacht goud in dit nummer bij de roeiers onder de 23 jaar.

ANRT
“Na de Europese kampioenschappen waar we ons niet voor Luzern plaatsten, hebben we begrepen dat het nummer in principe werd vrijgehouden voor het Aegon Nationale Roeiteam. Daarop hebben wij onze conclusies getrokken”, vertelt Tycho Muda vanaf zijn vakantieadres in Italië.

Bruiloft
“In eerste instantie was het niet vanzelfsprekend dat ze zouden mogen gaan”, vult hun coach Cees Vente aan. “Op een later tijdstip is het hen alsnog aangeboden, maar toen hadden zij al hun keuze gemaakt.” Het duo geeft nu de voorkeur aan het bijwonen van de bruiloft van hun broer, dat rond dat tijdstip in Italië plaats vindt.

Clementie
Vente heeft een naar gevoel overgehouden aan het project en snapt de keuze van zijn pupillen goed. “De teleurstelling na de EK was groot. Afspraak is zeker afspraak , maar we hadden toch gehoopt op enige clementie. Bij de eerste wereldbeker scheelde het niets of we het hadden gehaald en tijdens de finale van de EK zijn we letterlijk in de golven gestrand”, aldus Vente.

Einde carrière
De coach zegt uit de krant te hebben moeten vernemen dat zijn ploeg niet naar Luzern mocht. “Volgens mij is er op de tribune al een streep doorgehaald.” Hij stelt dat de kans groot is dat beide roeiers hun roeicarriѐre nu beëindigen. “Je weet natuurlijk nooit hoe dit soort dingen gaan, maar het is duidelijk dat ze hun maatschappelijke leven nu de voorkeur gaan geven.”

Reserves
Hun plek zal in Rotterdam niet door een andere ploeg worden ingenomen. Naast de al geformeerde vrouwen vierzonder en lichte mannendubbelvier, zullen de vaste reserves in Rotterdam in de skiff van start gaan. Bij de lichte mannen is dat Bart Lukkes, bij de vrouwen Lisa Wörner.

©NLroei, 23-7-2016